Hlavní obsah

Francie je zkrachovalý stát, řekl ministr a vyvolal bouři

Paříž

Francouzský ministr práce Michel Sapin přišel v pondělí s šokujícím výrokem, když popsal zemi jako zbankrotovanou. Další ministr se pak jeho výrok snažil zkorigovat. O výroku a jeho důsledcích informovaly list Telegraph a agentura Bloomberg.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský ministr práce Michel Sapin

Článek

Michel Sapin v rozhovoru pro Rádio J na dotaz, zda Francie je krachující země, jak řekl v roce 2007 bývalý premiér Francois Fillon, odpověděl: „Je to zcela zkrachovalý stát. To je důvod, proč jsme museli přijít s plánem na snížení deficitu, a nic by nás od toho nemělo odradit.

Sapin sice dodal, že šlo o ironii, bouři už však nezastavil.

Ministr financí Pierre Moscovici označil Sapinovy výroky za neadekvátní, ale současně se snažil je zmírnit: „Měl na mysli, že pokud finanční situace státu vzbuzovala obavy v roce 2007, vzbuzuje nyní větší, protože nyní je dluh o 600 miliard (15,3 biliónu korun)  euro vyšší.“

Slovo zbankrotovaný ale odmítl: „Termín není vhodný. Francie není zemí, která by musela zavírat veřejné služby. Francie je solventní, Francie je důvěryhodná, Francie je zemí, která se začíná zotavovat.“

Sapin dodal, že chtěl poukázat na to, že v zemi panuje „sociální a ekonomická nouze,“ která vyžaduje rychlý zásah vlády, aby se posílil růst a bojovalo se s nezaměstnaností, která činí 10,3 %. „Není týdne, aby nepropouštěla firma, která má enormní zisky,“ uvedl. Míní ale pokračovat i v nepopulární penzijní reformě, protože důchodový účet bude mít na konci desetiletí deficit 20 miliard eur.

Francouzský prezident Francoise Hollande už zveřejnil plán snížení deficitu pomocí škrtů ve výši 60 miliard eur během pěti let. Plánuje zvýšit i výběr daní o dvacet miliard eur.

Extrémně vysoká daň na bohaté, kvůli které například herec Gérard Depardieu přijal ruské občanství, vyvolává obavy, že Hollande chce vysát bohaté. Britský premiér David Cameron to komentoval slovy, že Velká Británie rozvine červený koberec, aby přivítala bohatce.

Reklama

Výběr článků

Načítám