Hlavní obsah

Francie a Británie se kvůli brexitu roztrhají na kusy, zní z Paříže

Novinky, jem
Mnichov

Země galského kohouta očekává při vyjednávání pobrexitových obchodních dohod s Londýnem nelítostný boj, při němž se obě strany navzájem roztrhají. V neděli to řekl šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian. Ostrá slova podle britského deníku The Daily Mail zazněla na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian

Článek

„Domnívám se, že co se týče obchodních záležitostí a mechanismů budoucích vztahů, na nichž budeme začínat, roztrháme se na kusy. To ale patří k vyjednávání. Každý bude bránit své zájmy,“ prohlásil Le Drian.

Spojené království formálně opustilo Evropskou unii 31. ledna letošního roku. Po téměř třech letech tak realizovalo brexit, o němž rozhodli občané v referendu. Fakticky se ale stále nezměnilo téměř nic. Klíčový bude až přelom roku, kdy skončí přechodné období.

Co se změní po brexitu? Zprvu skoro nic

Evropa

Do konce roku bude třeba vyjednat především dohodu o vzájemném obchodu a volném pohybu zboží mezi Británií a EU. Dohoda má zamezit zavádění cel a kontrol zboží na hranicích, které by jinak vznikly, protože Británie opouští jednotný unijní trh.

Dojednat toho bude však potřeba mnohem víc. Jasno je třeba vnést do budoucnosti vymáhání práva, sdílení dat či zajištění vnitřní i vnější bezpečnosti. Bude nutné nastavit také pravidla letecké dopravy, rybolovu nebo licencování a obchodu s léky.

První rozvod Anglie s Evropou je starý bezmála půl tisíciletí

Historie

Na to zapomeňte!

A právě na klíčovou dohodou o volném obchodu, tedy přístupu na unijní trhy do konce roku, mohou Britové podle Le Driana nejspíš zapomenout. Podle Daily Mailu mimo jiné proto, že Londýn nadále odmítá přiznat pracovníkům ve Velké Británii stejnou míru ochrany jako v zemích EU a rozpory panují také v oblasti ochrany životního prostředí, na které Evropská unie v poslední době velmi lpí.

Nic si nenalhávejte, říká EU Britům

Ekonomika

Neshody panují také v otázce finančních firem, které sídlí v Londýně, jsou ale s trhy EU úzce provázány.

Francouzi by rádi do britských vod

Zbylých sedmadvacet zemí Evropské unie nyní musit doladit své požadavky pro vyjednávání s Británií. Už teď je jasné, že ty francouzské budou jedny z nejtvrdších. Například pokud jde o rybolov. Zatímco Francouzi by rádi i nadále chytali v královských vodách, ostrovanům to příliš po chuti není.

Cílem Britů je obdobná dohoda, jakou mají s EU Kanada, Jižní Korea nebo Japonsko. „Chceme vztah založený na přátelské spolupráci sobě rovných, který bude soustředěný na volný obchod a společné hodnoty i historii,“ uvedla ke svým požadavkům nepříliš specificky britská vláda.

Pravidly Evropské unie se řídit nebudeme, vzkázal do Bruselu Johnson

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám