Hlavní obsah

Flotila hrozila Ukrajině ultimátem, Rusko to popřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by Černomořská flotila dala ultimátum ukrajinským posádkám, aby se do úterního rána vzdaly, jinak se stanou terčem útoku. Zpráva, která obletěla svět, byla zveřejněna s odkazem na ukrajinské ministerstvo obrany. To také tvrdilo, že ultimátum ruští vojáci postupně předávají ukrajinským jednotkám na Krymu.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Vojáci na lodi v Sevastopolu

Článek

"Jestli se do pěti do rána (tamního času) zítřejšího dne nevzdají, začne opravdový útok na jednotky ukrajinských ozbrojených sil po celém Krymu," měl podle ukrajinského ministerstva obrany ohlásit velitel flotily Alexandr Vitko. Rusko to však popírá. Podle mluvčího ruského ministerstva jsou tyto zprávy "naprostý nesmysl", ujistil, že žádné takové ultimátum nebylo předloženo.

Proruské úřady na autonomním Krymu tvrdí, že na jejich stranu "masově přecházejí" vojáci z ukrajinských posádek obklíčených silami místní domobrany. Štáb ukrajinského vojenského námořnictva v Sevastopolu má být podle těchto informací zhruba z poloviny obsazen vojáky, kteří přešli na stranu (proruských) krymských úřadů, druhá polovina štábu je pod kontrolou vojáků loajálních Kyjevu. Jeden z ukrajinských důstojníků prohlásil, že k žádným potyčkám mezi ozbrojenci nedochází a o žádném ultimátu nic neslyšel.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Proruský aktivista před sídlem námořní flotily v Sevastopolu

Rusko masivně posiluje své vojenské jednotky na východní straně Kerčského průlivu, úžiny mezi Černým a Azovským mořem oddělující východ Krymu od ruské pevniny. V Kerči, na ukrajinské straně průlivu, obsadili ruští vojáci trajektový terminál. V některých částech Krymu je údajně blokovaná mobilní telefonní síť.

Ochrana občanů

Moskva vysvětluje okupaci Krymu ochranou svých občanů a tamního většinového ruskojazyčného obyvatelstva před údajně hrozícími útoky ukrajinských ultranacionalistů. Ruský prezident Vladimir Putin si v sobotu zajistil souhlas parlamentu s použitím vojenské síly na Ukrajině.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ruští vojáci na ukrajinském poloostrově Krym

"Rozhodnutí (parlamentu) pouze poskytuje právo (použít vojenskou sílu), které může být vykonáno v případě nezbytí. Zatím to však není nutné," řekl Naryškin v rozhovoru pro zpravodajskou stanici Rossija 24.

Černomořská flotila se základnou v krymském přístavu Sevastopol už ale kontroluje většinu ukrajinského Krymského poloostrova.

Ruské invazi na Krym se Západ snaží čelit diplomatickým tlakem a nabídkami hospodářské a finanční pomoci Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám