Hlavní obsah

Financovali jsme Sarkozyho kampaň, tvrdí Kaddáfího syn

Právo, BBC, msm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libye finančně podpořila zvolení nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho do funkce před čtyřmi lety. Uvedl to syn libyjského vůdce Sajf Islám Kaddáfí. Claude Gueant, šéf Sarkozyho volební kampaně a nynější ministr vnitra, však jeho tvrzení popřel.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Saíf Islám Kaddáfí

Článek

„Dotovali jsme to. Máme všechny bankovní detaily a dokumenty o převodních operacích a všechno brzy zveřejníme,“ pohrozil ve středu Kaddáfího syn, který o Sarkozym mluvil jen jako o „tom klaunovi“.

„Nechápu, jak by něco mohli mít, když nic takového neexistuje,“ ohrazoval se Gueant. Podle něj by měli Libyjci své důkazy předložit, a ne jen „pořád říkat, že se do toho dají a zveřejní je“. Ministr poukázal i na to, že všechny účty z volební kampaně musely projít auditem a že prezidentský kandidát nesmí přijmout finanční dar větší než 4600 eur.

Vůdcův syn vystoupil s obviněním pár dní poté, co Francie jako jediná uznala opoziční Národní radu v Benghází jako představitelku Libye. Paříž navíc patří k hlavním zastáncům prosazení bezletové zóny. Zazněly z ní i výzvy k cílenému bombardování objektů v Libyi.

Sajf Kaddáfí řekl, že Sarkozy dostal finanční pomoc do voleb, aby poté pomáhal libyjskému lidu. „Ale zklamal nás,“ konstatoval a poté bojovně dodal: „Vraťte nám naše peníze!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám