Hlavní obsah

Fillon čelí vyšetřování, kandidaturu na prezidenta ale nestáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Kandidát umírněné pravice na francouzského prezidenta François Fillon čelí vyšetřování kvůli nařčením, že zaměstnával vlastní ženu, která pobírala plat, ale žádnou práci nevykonávala. Bývalý premiér z let 2007 až 2012 přesto z předvolebního klání neodstoupí.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

François Fillon

Článek

„Je to politický atentát. Ale nejsem to jen já, kdo má být odpraven — jsou to prezidentské volby. Hlasy miliónů voličů jsou umlčeny,“ prohlásil ve středu Fillon poté, co vyšlo najevo, že formálně začalo vyšetřování a expremiér má předvolání k soudu.

Fillon potvrdil, že přesto kandidaturu nestáhne, jak už avizoval dříve.

Původního favorita voleb poškodila zpráva satirického magazínu Le Canard Enchainé o tom, že Fillon zaměstnával svoji britskou manželku Penelope i obě své děti jako poslanecké asistenty. Ti si podle zdroje časopisu přišli na více než milión eur, přitom ale žádnou práci nedělali.

Dvaašedesátiletý Fillon nepopírá, že ženu, syna a dceru zaměstnal, tvrdí však, že normálně pracovali. Fillon poukazuje, že zaměstnáním rodinných příslušníků zákon neporušil. Přiznal ale, že to byla chyba a veřejnosti se omluvil.

I přes skandál není Fillon podle posledních průzkumů mimo hru. Favority na postup do druhého kola prezidentské jsou sice představitelka krajní pravice Marine Le Penová a nezávislý kandidát Emmanuel Macron, Fillon však za nimi s předpokládaným ziskem kolem 20 procent hlasů není daleko. [celá zpráva]

První kolo prezidentských voleb ve Francii se bude konat 23. dubna.

Reklama

Související články

Fillon se omluvil, že zaměstnával příbuzné

Prezidentský kandidát francouzské umírněné pravice François Fillon, který čelí výzvám, aby z prezidentského klání odstoupil, se v pondělí omluvil Francouzům za...

Výběr článků

Načítám