Hlavní obsah

Fico nebude obviněn za protiromské výroky, uvedla TA3, prokuratura to popřela

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Úřad speciální prokuratury zrušil obvinění slovenského expremiéra a předsedy nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica z podpory extremismu. V pondělí to uvedla televize TA3. Slovenská prokuratura ale tuto informaci popřela.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová ve vyjádření zaslaném Novinkám uvedla: „Dne 20. prosince 2019 byla na Úřad speciální prokuratury doručena od vyšetřovatele stížnost s odůvodněním, o níž zatím nebylo rozhodnuto.”

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury (NAKA) obvinil začátkem prosince Fica z trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení. V případě prokázání viny hrozilo expremiérovi, který je nyní poslancem, až pětileté vězení. Slovenští poslanci nemají imunitu před trestním stíháním.

Fico se měl podle policie provinit schvalováním spáchaného trestného činu, když se veřejně zastal nyní již bývalého poslance krajně pravicové strany Lidová strana Naše Slovensko Milana Mazurka odsouzeného za protiromské výroky.

Bývalý předseda vlády s Mazurkovými výroky veřejně souhlasil, obhajoval je a šířil na internetu. Nejvyšší soud Slovenské republiky přitom odsoudil Mazurka za hanobení rasy, národa a přesvědčení a uložil mu pokutu 10 tisíc eur (255 tisíc korun). Zbavil ho navíc poslaneckého mandátu.

Policie obvinila slovenského expremiéra Fica

Evropa

Mazurek v roce 2016 v rozhlase řekl, že část Romů zneužívá sociální systém a stát vynaloží 150 milionů eur (3,9 miliardy korun) na domy pro lidi z romských komunit. „Pro lidi, kteří nikdy pro náš národ, pro náš stát nic neudělali. Právě naopak, rozhodli se žít asociálním způsobem života a vysávat náš sociální systém. My, kteří žijeme slušným životem a pracujeme, tak na nás stát kašle, zatímco těmto asociálům dá zadarmo úplně všechno,“ řekl Mazurek.

Podle prokuratury tím Mazurek znevažoval romské etnikum a jeho slova měla rasistický charakter. „Z jejich obsahu vyplynul záměr vyvolat nenávist vůči příslušníkům této etnické skupiny,“ konstatoval prokurátor ve svém odůvodnění.

Fico se slovy exposlance souhlasil. „Mazurek řekl to, co si myslí celý národ. Pokud někoho popravíte za pravdu, uděláte z něho národního hrdinu. Pokud má být rozsudek Nejvyššího soudu měřítkem toho, co je v případě výroků o Romech trestným činem, orgány činné v trestním řízení mohou rovnou přijít do kterékoli hospody na Slovensku a zavřít všechny hosty,“ řekl předseda Směru na videu zveřejněném na sociální síti. „To se mám opravdu bát říct, že část Romů zneužívá sociální systém?“ kladl si otázku Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám