Hlavní obsah

Fico je připravený sestavit vládu

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Vítěz slovenských voleb, strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica, je připraven sestavit vládu v nejbližším možném čase. „Prvním krokem bude pozvání představitelů všech stran, které překročily pětiprocentní hranici, ke kulatému stolu. Pokud s námi spolupracovat nechtějí, jsme připraveni jít do toho sami,“ uvedl Fico.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico

Článek

Vítěz voleb je připraven na tomto setkání nabídnout spolupráci. „Pokud se najde strana, která je připravena spolupracovat na našem programu sociálního státu a solidarity, budeme s ní spolupracovat. Pokud budeme odmítnuti, jsme připraveni sestavit vládu,“ uvedl na ranní tiskové konferenci.

Fico poděkoval voličům, kteří se nenechali odradit a znechutit kauzami a přišli k volbám v nečekaném množství. „Přiznám se, že ani já jsem nepředpokládal, že strana Smer-sociální demokracie může získat takovýto výsledek. Měl jsem tajný sen, abychom získali milión voličů, a to se nám povedlo. Můžeme plně realizovat náš program, který jsme nabídli Slovensku, jako alternativu vůči pravici,“ řekl.

Nová vláda chce podle Fica uskutečňovat program sociálního státu a ozdravování veřejných financí. „Nový ministr financí musí stabilizovat veřejné finance. Musí stabilizovat situaci v daňové správě, která vůbec nefunguje. To bude velmi důležitý úkol, protože bez toku financí nejsme schopni garantovat funkčnost státu,“ uvedl Fico.

Nechceme přijímat rozhodnutí autoritativně jenom proto, že máme většinu.
Robert Fico

Nová vláda bude podle Fica proevropsky orientovaná. Slovensko chce splnit závazek pro rok 2013 a stlačit deficit pod tři procenta. „Musíme rovněž stabilizovat situaci ve zdravotnictví,“ dodal. Fico upřednostňuje sociální dialog. „Nechceme přijímat rozhodnutí autoritativně jenom proto, že máme většinu. Slovensko potřebuje klid a stabilitu,“ zdůraznil.

Podle Fica by opozice měla mít zachované své pozice v kontrolních orgánech. „Chceme, aby opozice měla dostatečné nástroje na kontrolu strany, která má většinu. Šli bychom sami proti sobě, kdybychom tyto kontrolní mechanismy nenabídly opozici. To všechno bude předmětem jednání,“ dodal.

Bujaré oslavy v sídle vítězné strany

V bratislavské centrále Smeru to od noci vře. Zpívají se lidové písně, tancuje se a Rober Fico skončil nad hlavami svých kolegů. Smer slaví drtivé vítězství ve volbách, když získal přes milión hlasů.

Foto: Handout, Reuters

Robert Fico při oslavném tanci.

Fico požádal o tanec několik svých kolegyň a z plna hrdla si zazpíval lidovou písničku Na kráľovej holi. V té chvíli se ho zmocnili jeho kolegové a začali ho vyhazovat jako trenéra po vítězném utkání.

Fico projevil smysl pro humor, když slavil s lahví coly v rukou. Podle spisu tajné služby s názvem Gorila měl totiž při údajném setkání v bratislavském bytě, který odposlouchala tajná služba v létech 2005 a 2006, požádat o colu.

Reklama

Výběr článků

Načítám