Hlavní obsah

Fico i Pellegrini tlumí nevraživost

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (od našeho zpravodaje)

Po případných předčasných volbách na Slovensku by si Robert Fico, předseda strany Směr-sociální demokracie, dokázal představit jednání a případnou vládní spolupráci s odštěpenci kolem expremiéra Petra Pellegriniho.

Foto: Profimedia.cz

Robert Fico (zleva) a Peter Pellegrini v březnu 2020, kdy ještě oba zastupovali jednu stranu

Článek

Ti po loňském odchodu ze Směru založili stranu Hlas-sociální demokracie a Fico jejich počínání označil za zradu.

„Dovedu si představit spolupráci s lidmi, kteří budou reálně dělat sociálnědemokratickou politiku,“ řekl Fico agentuře TASR s tím, že přirozeným politickým partnerem jsou vždy lidé hlásící se k podobným hodnotám.

Rozhádaná koalice jedinečným terčem

Předseda Směru vyjádřil přesvědčení, že po příštích parlamentních volbách dojde ke změně politické mapy na Slovensku. Naznačil možnosti vytváření nových politických stran a štěpení nejsilnější vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviče, v níž našli útočiště také stoupenci vyhraněně levicových hodnot.

Pellegriniho dopují koalice i Fico

Zahraniční

Pellegrini na otázku případné spolupráce se Směrem neodpověděl. „O tom, s kým bychom šli do koalice, rozhodnou voliči ve volbách,“ prohlásil Pellegrini s tím, že ze spolupráce určitě vylučuje extremistickou Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby.

„Naším politickým soupeřem je současná vládní koalice, která svým amatérismem a nekompetentností způsobuje Slovensku škody,“ řekl. „Soustřeďujeme se na vlastní politiku, na ochranu slabých, chudých, zaměstnanců, mladé rodiny a seniory. O tomto dokážeme jednat a mluvit s těmi, kteří takovou politiku rovněž realizují,“ dodal Pellegrini.

Spory vládní koalice

Hlas podal návrh na zkrácení volebního období současného parlamentu a vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty by se podle Pellegriniho mohly konat už letos v září. Stranu k tomuto kroku vedou pravděpodobně také výsledky průzkumů veřejného mínění, podle nichž by se Hlas stal vítězem voleb.

Nakažení poslanci mohou přijít do parlamentu hlasovat, rozhodl slovenský úřad

Evropa

Fico s Pellegrinim chtějí využít rozhádanosti současné vládní koalice, kde opět vzplanul spor mezi Matovičem a ministrem hospodářství Richardem Sulíkem (strana Svoboda a solidarita – SaS). Předseda vlády nadále prosazuje celoplošné testování, Sulík upřednostňuje očkování.

Premiér, jehož emocemi poznamenaná vystoupení Slováky už nepřekvapují, rovněž obvinil ministra hospodářství, že neobjednal včas antigenní testy, označil ho za idiota, který bude zodpovědný za 4300 obětí pandemie. „Je to za čarou a možná to naplňuje trestněprávní rovinu,“ upozornil Sulík. SaS zůstává nadále součástí vládní koalice, ale vyzvala OLaNO, aby přestalo s útoky na Sulíka. „Mrzí nás, že mediální vystoupení působí, jako kdyby největším soupeřem OLaNO nebyly Směr a Hlas, ale SaS,“ konstatovala republiková rada a poslanecký klub SaS ve společném prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám