Hlavní obsah

FBI ho hledá jako teroristu. Žije v poklidu v Kosovu

Právo, los

Jako vysoce nebezpečný terorista je kosovský Albánec Bajram Asllani veden na seznamu osob, po nichž prioritně pátrá americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Asllani si přitom žije bez sebemenších problémů a zcela veřejně v Kosovu, kde přitom slouží stovky amerických vojáků. Na paradoxní situaci upozornila agentura Reuters.

Článek

„Na rozdíl od jiných na seznamu nejhledanějších osob se Asllani neskrývá kdesi ve vzdálené poušti nebo někde v nepřístupných horách, tento třicetiletý muž žije veřejně se svou rodinou v Kosovu, v proamerické balkánské zemi,“ napsala agentura.

Na stránkách fbi.gov/wanted je Asllaniho fotografie a text, jenž ho označuje za člena osmičlenné buňky podezřelé z podněcování islámské svaté války na území USA. Čelí mj. obvinění z osnování vraždy, únosu, mrzačení, zranění osob a poškození majetku na území cizího státu.

Bydlí hned u OSN

„Může být ozbrojen a nebezpečný,“ varuje stránka FBI a vyzývá ty, kteří mají informace o jeho výskytu, aby kontaktovali americké úřady. Asllaniho navíc nehledají jen Američané: v září 2009 ho srbský soud odsoudil v nepřítomnosti k osmi letům vězení za prodej zbraní islámským radikálům.

Reportér Reuters přitom zjistil, že hledaný žije nerušeně ve městě Kosovská Mitrovica, v domě stojícím hned vedle budovy OSN. Místní policista novináře dokonce ochotně dovedl k jeho domu. Sám Asllani tvrdí, že je nevinen a zatykač mu komplikuje život. „Přišel jsem o práci a někdy jsou dny, kdy nemám co dát dětem jíst. Říkají mi: jsi terorista, útočil si na Američany,“ řekl reportérovi.

Kosovská vláda záhadu neobjasnila, protože ujistila, že proti jeho vydání do USA nic nemá. „Američané o něm něco vědí. Neobvinili by jen tak někoho, kdo nic neudělal… Měl by tam jít a čelit obvinění,“ řekl Reuters vládní zdroj seznámený s celým případem.

Kosovo je samostatné od února 2008, kdy se jednostranně odtrhlo od Srbska. Dosud jej diplomaticky uznalo pouze 72 z dvou stovek členských států OSN, z toho ale USA a 22 ze 27 členských zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám