Hlavní obsah

Falešní kněží vybrali v Polsku na podvodnou charitu 26 miliónů

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Dva muže, vydávající se za katolické kněze, zatkla ve středu polská policie ve vesnici Mogielnice nedaleko Varšavy. Během podvodné kampaně, jejímž cílem bylo získat peníze pro neexistující útulek v ukrajinském Doněcku, vybrali v různých oblastech Polska čtyři milióny zlotých (26 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V Migielnici působili čtyřicetiletý Jecak K. a šedesátiletý Janusz K. od začátku prosince. Před jejich příjezdem na místní faru zavolal člověk vydávající se za varšavského arcibiskupa, kardinála Kazimierza Nycza, který chtěl, aby dvojici dali veškerou podporu, uvedla televize TVN 24.

Falešným kněžím poskytli na faře nejen ubytování, ale dokonce je nechali konat bohoslužby a také tam působili jako zpovědníci. Mohli též žehnat věřícím v jejich domech. Policie je zadržela, když zrovna sloužili mši.

„Dvojice falešných kněží se seznámila ve vězení, kde si odpykávali tresty za finanční podvody. Jsou psychologicky mimořádně schopní a svým rafinovaným přístupem dokázali získat od lidí, co chtěli,“ uvedla mluvčí policie Alicja Sledzionová. Dodala, že podvodů se dopustili na padesáti farnostech ležících na území celého Polska.

Její slova potvrzuje i 42letá věřící z Mogielnice Barbara Siedlická: „Byli mimořádně oblíbení a vzbuzovali ve věřících neobyčejnou důvěru. Na každého si našli čas a s každým rádi promluvili. Nikoho ani nenapadlo, že jde o velké podvodníky“.

Muži už byli obviněni z podvodu a podle mluvčí policie je jen otázkou času, kdy zase skončí za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám