Hlavní obsah

Extremisté házeli dýmovnice na gaye, kteří pochodovali v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Několik stovek gayů a lesbiček se sešlo v sobotu v Bratislavě na Hviezdoslavově náměstí na druhém ročníku Duhového pochodu. Akci se snažili narušit extremisté.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastník gay pochodu

Článek

Na trase pochodu pod Novým mostem skandovala skupinka asi padesáti radikálů hesla a házela dýmovnice. Policie je vzápětí rozehnala a několik zadržela.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Extremisté v Bratislavě

Zpěvačka Aneta Langerová po svém vystoupení novinářům řekla, že do Bratislavy přijela především proto, že se jí nelíbilo, jak loni pravicoví radikálové útočili na pochod gayů a lesbiček. „Věřím, že jednou se takový pochod v Bratislavě uskuteční bez asistence policie,“ dodala.

Organizátoři si pochvalovali spolupráci s policií, která náměstí uzavřela kordony a v okolí náměstí legitimovala několik krátce ostříhaných mladíků. „Posilnili jsme počet organizátorů, zlepšila se spolupráce s městskou a státní policií,“ uvedl výkonný ředitel Duhového Pride Richard Fekete.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Policie chránila gaye a lesby před extremisty.

Mezi účastníky zavítal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, několik vládních politiků a slovenská europoslankyně Monika Flašíková-Beňová s manželem Fedorem Flašíkem. Akci podpořili velvyslanci Spojených států, Německa, Francie, Maďarska a Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám