Hlavní obsah

Exšéfům francouzského Télécomu hrozí soud za dohnání lidí k sebevraždám

– Paříž

Šesti bývalým vedoucím pracovníkům francouzské telekomunikační společnosti France Télécom, nyní Orange, hrozí soud za psychické trýznění zaměstnanců, které u desítek z nich vedlo k sebevraždám. Pro trestní stíhání šestice se ve čtvrtek vyjádřila prokuratura a nyní se podle místních justičních postupů čeká na konečné vyjádření vyšetřujícího soudce.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší generální ředitel francouzského Télécomu Didier Lombard.

Článek

V případě odsouzení hrozí každému podle deníku Le Monde až rok vězení a pokuta 15 tisíc eur, tedy v přepočtu 406 tisíc korun.

Vše začalo schůzí v říjnu 2006 v Paříži, na které vedení oznámilo restrukturalizaci společnosti, jež si vyžádá v příštích třech letech odchod 22 tisíc zaměstnanců a změnu pracovních postů u dalších 14 tisíc.

„Řízení bude přísnější než dosud. Toto propouštění provedeme, ať tak či tak, oknem či dveřmi,“ řekl tehdy podle Le Mondu generální ředitel Didier Lombard. Přijmout se naopak rozhodl 6000 nových expertů. Členové vedení ho podpořili.

Šedesát sebevražd za tři roky

Následky zavádění změn byly dramatické. Během tří let spáchalo sebevraždu 60 zaměstnanců společnosti, z nichž 35 v letech 2008 a 2009. V září 2009 odbory podniku podaly žalobu na vedení firmy, které obvinily z „velmi surových metod řízení“. [celá zpráva]

Prokuratura na základě výsledků mnohaletého vyšetřování věří, že shromáždila dost důkazů o tom, že způsoby provádění jinak legitimní restrukturalizace bylo psychickým trýzněním s následkem zhoršení pracovních podmínek.

Spis o 193 stranách již podepsal hlavní prokurátor Paříže. Vyšetřující soudce pověřený případem za několik týdnů rozhodne, zda podezřelí půjdou před trestní soud nebo se případ zastaví pro nedostatek důkazů. Může také požádat o dodatečné vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám