Hlavní obsah

Exprezident Kiska má problémy se srdcem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda strany Za lidi a slovenský exprezident Andrej Kiska přiznal potíže se srdcem, které mu brání v účasti na probíhajících povolebních jednáních o sestavení nové vlády. „V kardiocentru jsem podstoupil kontrolu srdce, které ani po loňské operaci na odstranění arytmie nefunguje tak, jak by mělo,“ napsal Kiska na sociální síti.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský exprezident Andrej Kiska

Článek

Připustil, že operační zákrok pomohl jen částečně a problém se opakovaně vrací. „Na základě doporučení lékařů proto v nejbližším období upravím svůj pracovní program,“ uvedl bývalý prezident. Potvrdil, že na jednání o vytvoření nové vládní koalice ho zastoupí první místopředsedkyně strany Za lidi Veronika Remišová a další místopředsedové. Exprezident o tom informoval designovaného premiéra Igora Matoviče.

Bez Kisky

Strana Za lidi získala v únorových parlamentních volbách jen 5,77 procenta hlasů, což bylo určitě zklamání. Deník Pravda poukázal na nespokojenost s výsledky voleb uvnitř strany a objevují se informace, že strana může pokračovat bez Kisky. Exprezident se podle těchto informací může z politiky definitivně stáhnout. „Samotný Kiska vysílá signály, že si není jist, zda chce v politice pokračovat,“ uvedl list.

Matovič chce platit vybrané novináře. Stačí, když nás nebudete urážet, zní z redakcí

Evropa

V jednání o vstupu do nové vlády designovaného premiéra Igora Matoviče strana dál pokračuje. Jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) získalo ve volbách přes 25 procent hlasů a porazilo dosud vládnoucí strany Směr-sociální demokracie.

Političtí analytici si všímají, že Kiska se při koaličních jednáních netváří zrovna nadšeně a problém má především s předsedou strany Jsme rodina Borisem Kollárem. Strana Jsme rodina skončila ve volbách třetí se ziskem přes osm procent hlasů.

Matovič: Spolupráci s Ficem a Kotlebou vylučuji. Chci úzkou spolupráci s Visegrádem

Zahraniční

„Kiskovi spolupracovníci však určitě nechtějí zůstat v opozici. Mnozí z nich jsou přesvědčeni, že by byla hanba sedět v opozičních lavicích společně se stranou Směr a Kotlebovou Lidovou stranou Naše Slovensko,“ konstatovala Pravda.

Reklama

Výběr článků

Načítám