Hlavní obsah

Evropu děsí Slovensko, část koalice nepodpoří stabilizaci eurozóny

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda je na pokraji pádu kvůli sporům ohledně podpory balíku finanční pomoci eurozóny krachujícímu Řecku. Jedna z koaličních stran oznámila, že v parlamentu tzv. evropský val v úterý nepodpoří. Premiérka Iveta Radičová se proto rozhodla spojit hlasování o něm s hlasováním o důvěře vládě. Stabilizační fond eurozóny (EFSF) nemá ani bezpodmínečnou podporu opoziční strany Smer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovenská premiérka Radičová o stabilizaci eurozóny a hlasování o důvěře vláděVideo: Reuters

 
Článek

„Prožíváme jednu z největších krizí od druhé světové války. Důvěryhodnost Slovenska je pro mě prioritním úkolem. Důvěryhodnost znamená nové investice a pracovní místa. Nemůžeme sami řešit problémy, které nás obklopují. Dopustit izolaci země je pro premiéra nepřijatelné,“ uvedla Radičová po setkání lídrů vládních stran.

Ficova strana hlasovat nebude

Vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) stabilizační fond odmítá a poslanci opoziční strany Smer - sociální demokracie expremiéra Roberta Fica odpoledne hlasovat nebudou. „Prezentujeme se, ale hlasování se nezúčastníme,“ uvedl Fico. Smer-sociální demokracie přitom stabilizační fond podporuje.

Koaliční strany tak bez SaS nebudou mít dostatek hlasů pro schválení stabilizačního fondu a může padnout vláda.

Podle poslankyně SaS Jany Kiššové umožní spojení hlasování o stabilizačním fondu s vyslovením důvěry vládě návrat Roberta Fica k moci. „Fico se nevrátí sám. Jemu musí někdo pomoci,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Po pondělním neúspěšném jednání koaliční rady se lídři slovenských vládních stran sešli v úterý ráno na úřadě vlády. Jednání však opět skončilo bez výsledku.

Premiérka Radičová ještě před odpoledním zasedáním parlamentu svolala mimořádné jednání vlády.

V případě pádu vlády je možná změna na premiérském postu, rekonstrukce kabinetu nebo také předčasné volby.

Gašparovič je v Asii

Premiérka Radičová informovala o aktuální politické situaci prezidenta Ivana Gašparoviče, který je na zahraniční cestě v Asii. Hlava státu údajně nevyloučila přerušení své cesty po Asii a návrat na Slovensko.

Podle aktuálního průzkumu stabilizační fond odmítá téměř 40 % Slováků.

Evropa Slovensko sleduje

Schůze sněmovny začne hodinu po poledni, změny ve fungování EFSF jsou prvním bodem programu. Slovensko je poslední zemí eurozóny, která dokument dosud neschválila. Malta tak učinila v pondělí. Pro nabytí platnosti nových pravidel fungování záchranného fondu je přitom nezbytný souhlas všech 17 států Evropské měnové unie.

Podle analytika ČSOB Jana Čermáka se Slovensko rozhodlo hrát ruskou ruletu. Varoval, že "může dojít k vážným komplikacím, ne-li kolapsu celého pracně schvalovaného záchranného mechanismu v eurozóně, známého pod zkratkou EFSF".

Současně ale podotýká, že záruky v případě Slovenska nejsou vůbec malé: "Mají dosáhnout 7,7 miliard euro, neboli něco okolo 10 % HDP."

"Jak svět, tak i my sázíme na to, že rozšíření eurovalu ve Slovenské národní radě nakonec projde," dodal a upozornil: "Rizika toho, že se dnes hlasování na Slovensku pokazí, jsou možná vyšší, než si momentálně finanční trhy připouští."

Anketa

Mělo by Slovensko podpořit změny v záchranném fondu eurozóny?
Ano
13,1 %
Ne
86,9 %
Celkem hlasovalo 9003 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám