Hlavní obsah

Evropská vysílací unie pozastavila členství běloruské státní televizi

Evropská vysílací unie (EBU) pozastavila členství běloruské státní televizní a rozhlasové společnosti BTRK, informoval běloruský informační kanál Tut.by s odkazem na vyjádření EBU. Stanice podle unie odvysílala rozhovory, které zjevně vznikly pod nátlakem.

Foto: Novinky/Reuters

Raman Pratasevič se objevil na tiskové konferenci

Článek

Podle ruské agentury TASS šlo konkrétně o interview s běloruským opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem a Ruskou Sofijí Sapegaovou, kteří byli v květnu vysazeni z letadla a zatčeni běloruskými úřady.

Počínaje 1. červencem již BTRK nebude mít přístup k servisu EBU. Přijde tak o možnost vyměňovat si jejím prostřednictvím zpravodajský a hudební obsah, o práva na vysílání určitých hudebních a sportovních událostí a právní či technické poradenství.

Běloruský novinář zadržený po vynuceném přistání v Minsku je v domácím vězení

Evropa

Evropská vysílací unie sídlí v Ženevě a je přední světovou aliancí veřejnoprávních médií. Její základnu tvoří 116 členských organizací z 56 zemí Evropy a dalších 34 přidružených organizací v Asii, Africe, Austrálii, Oceánii a v Americe. EBU mimo jiné organizuje písňovou soutěž Eurovize. Z ní ale bylo Bělorusko letos stejně vyloučeno, když nominovalo píseň, jejíž text se vysmíval protivládním protestům v Bělorusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Část nedatovaného rozhovoru s Romanem PratasevičemVideo: Reuters

Pratasevič, bývalý hlavní redaktor nezávislého informačního kanálu Nexta, a studentka Sapegaová byli zadrženi 23. května poté, co běloruské úřady přiměly komerční let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, kterým oba cestovali, k přistání v Minsku. Západ označil toto jednání za pirátství a zareagoval sankcemi, včetně zákazu letů běloruských aerolinek či doporučení vyhnout se vzdušnému prostoru Běloruska.

Video je zmanipulované, propusťte Prataseviče. MZV odsoudilo „stalinistické” metody Lukašenka

Zahraniční

Běloruská státní televize poté odvysílala s Pratasevičem rozhovor, v němž se novinář doznal k organizování protivládních protestů. V médiích se objevil také videozáznam se Sapegaovou, na němž žena uvedla, že spolupracovala s informačním kanálem, který zveřejňuje osobní informace o pracovnících orgánů vnitra. Mnozí ale mají o věrohodnosti těchto doznání hluboké pochybnosti a tvrdí, že je dvojice učinila pod nátlakem. Pratasevičův rozhovor pro státní televizi označilo za zmanipulovaný také české ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám