Hlavní obsah

Evropská unie rozšířila sankce kvůli Ukrajině

Brusel

Jména třinácti proruských separatistů z východu Ukrajiny a pěti organizací z tohoto regionu, na kterých se tento týden shodly členské státy Evropské unie, byla v sobotu zveřejněna v oficiálním unijním věstníku. Unie tak rozšířila seznam subjektů, kterým kvůli porušování územní celistvosti Ukrajiny blokuje majetek a odpírá vstup na unijní území.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Proruští separatisté vedou v Doněcku zajaté ukrajinské vojáky. Snímek ze srpna 2014

Článek

Na sankčním seznamu se nově ocitly mimo jiné osoby, které jsou nějakým způsobem spojené s nedávnými volbami v separatistických východoukrajinských oblastech.

Západ toto hlasování považuje za nelegální a domnívá se, že dál prohloubilo ukrajinskou krizi.

Podobné kritérium platilo i při výběru organizací - sankce se nově týkají takových, které vyslaly své představitele jako kandidáty do voleb. Unie se rovněž rozhodla přidat na sankční seznam některé členy povstalecké exekutivy.

Unijní sankce, zahrnující i Rusy a ruské organizace, se nyní týkají více než 130 jednotlivců a tří desítek institucí. EU zatím nemění všeobecné ekonomické sankce proti Rusku. O jejich případné úpravě se bude hovořit na prosincovém unijním summitu. EU zdůrazňuje, že sankce nejsou cílem samy o sobě, ale mají podpořit diplomatické snahy bloku.

Reklama

Související témata:

Související články

Seat přestane prodávat auta v Rusku

Španělská automobilka Seat začátkem příštího roku ukončí prodej na ruském trhu. Důvodem jsou zhoršující se hospodářské podmínky v Rusku. Informoval o tom...

Výběr článků

Načítám