Hlavní obsah

Evropská unie a USA zmírňují sankce vůči Íránu

Brusel
Aktualizováno

Ministři zahraničí zemí EU se v pondělí v Bruselu rozhodli zmírnit sankce vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Zareagovali na kroky Teheránu, který začal plnit dohody okolo svého jaderného programu. S omezením sankcí přišly i Spojené státy.

Foto: Arash Khamoushi, ČTK/AP

Íránské těžkovodní zařízení v Araku

Článek

Od pondělí se zmírňuje omezení na zákaz dovozu, převozu a koupě íránských petrochemických výrobků a spojených služeb, třeba poskytování plavidel pro podobné obchody. Bude možné obchodování se zlatem a drahými kovy s íránskou vládou, jejími úřady a centrální bankou v Teheránu. Podle dohody z loňského roku byl také desetkrát navýšen práh pro finanční transakce do Íránu a z něj. Ulehčit by to mělo zejména obchodu.

Uvolnění sankcí je odpovědí na to, že Írán pozastavil nejcitlivější ze svých jaderných aktivit, tedy obohacování uranu na 20 procent. Informaci íránské státní televize potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Její inspektoři dohlédli na odpojení provozů v Natanzu i ve Fordo, kde se uran na dvacetiprocentní úroveň obohacoval. [celá zpráva]

"Tento krok znamená, že Írán poprvé za téměř deset let přijal ověřitelná opatření, aby zastavil postup svého jaderného programu," reagoval v prohlášení mluvčí Bílého domu Jay Carney.

USA proto uvolňují omezení, která výrazně komplikovala íránskému režimu vývoz ropy. Díky nim budou moci obchodní partneři Íránu půl roku bez hrozby sankcí nakupovat ropu, ale částečně i zlato a cenné kovy. Americké ministerstvo zahraničí zároveň vyhlásilo, že Teherán získá díky dnešnímu kroku přístup k finančním zdrojům ve výši 4,2 miliardy dolarů.

Listopadová dohoda

V pondělí se tak začala plnit dohoda z loňského listopadu, kterou s Íránem uzavřelo šest mocností. Teherán se zavázal k omezení svého jaderného programu výměnou za uvolnění části sankcí.

Ujednání má pouze půlroční platnost, o definitivní dohodě se bude teprve jednat. Mocnosti mají podle ujednání uvolnit část financí zmrazených v zahraničí a zpřístupnit Íránu dosud zakázané technologie.

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová v pondělí oznámila, že nové kolo rozhovorů s Íránem o definitivním urovnání sporu by mohlo začít za několik týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám