Hlavní obsah

Evropská léková agentura dala zelenou vakcíně Johnson & Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská agentura pro léčivé přípravky ve čtvrtek doporučila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson v zemích EU.

Foto: Beáta Kapošváry

Ilustrační foto

Článek

V pořadí čtvrtou očkovací látku proti covidu-19 budou moci členské země začít využívat po souhlasu Evropské komise, který v minulých případech následoval několik hodin po rozhodnutí EMA.

Firma je připravena začít vakcínu dodávat do Evropy od dubna, do poloviny roku by měla unijním zemím doručit 55 milionů dávek. Celkem má EU na základě společné smlouvy získat 200 milionů dávek s možností stejné množství přednostně dokoupit.

Rozbuška Sputnik u Matoviče doutná

Zahraniční

Vleklé problémy s dodavateli

Evropská komise stále bojuje se zoufalým nedostatkem vakcín a vzhledem ke špatně koncipovaným smlouvám není schopná zajistit, aby farmaceutické firmy plnily své závazky vůči unijním zemím. Krácení dodávek do zemí EU postupně oznámily Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování AstraZenekou, jeden člověk umřel a několik jich mělo krevní sraženiny

Evropa

Čtvrtý dodavatel Johnson & Johnson by mohl spolu se slibovanou mimořádnou dodávkou čtyř milionů vakcín od Pfizeru situaci vylepšit. Vakcína Johnson & Johnson se navíc na rozdíl od ostatních podává jen v jedné dávce a její skladování není tak náročné, jako v případě vakcíny Pfizer/BioNTech.

Jenomže také americký výrobce hlásí „potíže s výrobou”. Během jednání s Evropskou komisí ohlásil „výrobní potíže“. Unie tak nemá žádnou záruku, že společnost dodá plánovaných 55 milionů dávek vakcíny, jak bylo naplánováno.

Zlý sen? Další výrobce zřejmě zkrátí Evropě dodávky vakcín

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám