Hlavní obsah

Evropská komise zahájila řízení s Polskem

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise ve středu oznámila, že zahájila řízení s Polskem kvůli zpochybnění nadřazenosti unijního práva nad polským. Polský ústavní soud na začátku října dospěl k verdiktu, že některé články EU jsou v rozporu s polskou ústavou.

Foto: Yves Herman, Reuters

Článek

Komise považuje tento verdikt polského ústavního soudu za porušení obecných principů nezávislosti, priority, účinnosti a jednotného uplatňování unijního práva a závaznosti rozhodnutí Soudního dvora EU. Komise ve svém zdůvodnění uvedla, že „má vážné pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti“ polského ústavního soudu.

Polský ústavní soud rozhodl 7. října 2021, že některé články základních smluv o EU odporují polské ústavě. Tím obecně zpochybnil nadřazenost unijního práva nad polským. Podle soudu totiž ani členství v Unii, ani fakt, že Varšava podepisovala smlouvy o jejím fungování, neznamená, že Polsko tím předalo soudům EU nejvyšší právní pravomoci a svou suverenitu.

Základní smlouvy o EU odporují naší ústavě, rozhodl polský ústavní soud

Evropa

Na ústavní soud se obrátil premiér Mateusz Morawiecki z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) poté, co Soudní dvůr EU letos v březnu rozhodl, že soudní reforma prosazovaná PiS může ohrozit nezávislost justice v zemi a EU by mohla donutit členské země, aby ignorovaly některé vlastní zákony včetně ústavy.

Kompetence EU mají své hranice, hájil Morawiecki rozhodnutí polského ústavního soudu

Evropa

Spor o soudní reformu v Polsku

Změny v systému soudnictví jsou dlouhodobě předmětem sváru mezi Varšavou a Bruselem. Zatímco polská vláda tvrdí, že novinky mají zvýšit efektivitu soudů a zbavit je pozůstatků komunismu, kritici v nich vidí snahu politiků PiS ovládnout polskou justici.

Evropská komise obratem označila rozhodnutí polského ústavního soudu za znepokojivé a posoudí další postup.

Brusel zasáhne proti verdiktu z Polska

Evropa

Polský verdikt se dotýká vztahu mezi unijním a národním právem, což je ožehavý a dosud plně nevyřešený problém pro všechny země Unie. Výsledek nynějšího sporu o vztah mezi unijním a polským právem tak bude mít dopad na všechny země EU a jejich právní systémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám