Hlavní obsah

Evropou se žene vichr, řádí v Německu i ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Varování meteorologů se naplnila. Bouře Ignatz, která s sebou přináší extrémně silný vítr, začala řádit. Vichřice hlásí Francie, první se objevily už v noci na čtvrtek. Vichr se žene i na Německo. Spolková země Hesensko hlásí orkán, kdy nárazy větru dosahují rychlosti 117 km/h. Tak silný vítr by měl podle Německé meteorologické služby (DWD) zasáhnout téměř celou zemi. Hrozí i vznik tornád. Silně bude foukat i v Česku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Frankfurtem se prohnal vichrVideo: Reuters

 
Článek

Feldberg, nejvyšší vrchol v Bádensku-Württembersku, hlásí vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti 166 kilometrů za hodinu. Jako horská stanice je indikátorem možných nejvyšších rychlostí větru na zemi. Trevír sužuje vichřice, kde vítr nabírá rychlost až 110 kilometrů za hodinu.

Zatím nejvíce hlášení přijala policie a hasiči ve spolkové zemi Hesensko. Vítr bral lidem slunečníky, zahradní nábytek, lámal stromy a větve. Zranění zatím nejsou hlášena, píše Focus.

Foto: Profimedia.cz

Vichr sebral i zahradní houpačku

Mírná zima a brzké jaro, slibují meteorologické modely

Evropa

Bouřky řádí v Berlíně, vítr je tam o něco slabší a v nárazech dosahuje rychlosti do 80 km/h. Německá meteorologická služba (DWD) ale varuje, že se situace zhorší během dopoledne, kdy bude bouře Ignatz procházet zemí. V pásu od středu na východ a severovýchod Německa by měla rychlost větru v nárazech dosahovat až 105 kilometrů za hodinu. Na horách budou poryvy větru ještě silnější a dosáhnou rychlosti až 120 km/h.

Záběry tornáda v Kielu. Vír překvapil lidi v přístavu

Evropa

V Bad Godesbergu vykolejil v noci na čtvrtek nákladní vlak poté, co na trať spadla větev ze stromu. Ke zranění nedošlo, ale spojení mezi Kolínem nad Rýnem a městem Koblenz je přerušeno, vlaky byly odkloněny a nabírají zpoždění až 90 minut.

Hamburk očekává první podzimní bouři letošního roku, která by kromě silného větru měla přinést i první záplavy v hamburské přístavní čtvrti St.-Pauli.

Vichr dorazí i do Česka

Vichřice zasáhne ve čtvrtek i Česko. „Nárazy větru se budou v horských oblastech zastavovat až na 120 km/h, větrno bude i v nižších polohách – na většině území budou poryvy větru dosahovat rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, na západě a jihozápadě území přechodně až 100 kilometrů za hodinu,” uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Teplé počasí vystřídá vichřice, o víkendu teploty spadnou

Počasí

Přes den bude ve čtvrtek převládat oblačno až zataženo, na většině území s deštěm či přeháňkami. Během dne budou srážky od západu ustávat. Odpolední maxima se dostanou na 14 až 18 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám