Hlavní obsah

Mírná zima a brzké jaro, slibují meteorologické modely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlepšit náladu zkaženou rostoucími cenami energií mohou alespoň částečně meteorologické modely, které letos pro střední Evropu a tedy i Česko slibují teplotně nadprůměrnou zimu a brzký nebo přinejmenším včasný příchod jara. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jako celek by zima měla být teplotně nadprůměrná. Ve střední Evropě potažmo na celém kontinentu očekáváme kladné odchylky od dlouhodobého normálu. V lednu, únoru a březnu by to mělo být asi o jeden až dva stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem,“ uvedla Honsová.

Dlouhodobé modely ale nezaručují, že do střední Evropy včetně Česka ojediněle nepronikne arktický vzduch. Kvůli němu by pak několik dnů teploty v tuzemsku i během dne v nížinách zůstávaly hluboko pod bodem mrazu, zem by zřejmě pokryla souvislá sněhová pokrývka a mohla by nastat kalamitní situace, upozornila Honsová.

Přijde slunečný víkend, příští týden bude až 18 stupňů

Počasí

Výkyvy kvůli jevu La Ňiňa

Výkyvy by ale měly být podle meteoroložky, která vychází především z amerických modelů NCEP, spíše výjimečné, možná ojedinělým a přeneseným důsledkem jevu La Niňa. K tomu už ostatně došlo loni v zimě, kdy nakonec i v nížinách několik dní ležela souvislá sněhová pokrývka a silně mrzlo.

La Niňa je obdobně jako její známější příbuzný El Niňo oceánský a atmosférický jev způsobující, že je teplota části Tichého oceánu nižší o 3 až 5 °C. Jev přetrvává nejméně pět měsíců a má rozsáhlý vliv na počasí po celém světě, zejména v Severní Americe.

Na Německo se valí sníh, dorazí i do Česka

Počasí

Jaro přijde brzy

Stejně optimisticky jako na zimní měsíce vyhlížejí prozatím i meteorologické modely vztahující se k začátku jara.

„Hodně jsme se tím zabývali z toho důvodu, že studená a především prodloužená zima může energetickou krizi dál prohloubit. Zatímco letos bylo v Evropě nejchladnější jaro od roku 2013, tak nyní predikce teplotních odchylek udávají, že by se to opakovat nemělo,“ dodává Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám