Hlavní obsah

Evropané platí za očkování desítky tisíc, vy ho nechcete ani zadarmo, kritizuje Moskvany starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v kritickém projevu k obyvatelům města, který byl v pátek zveřejněn na jeho webu, prohlásil, že v Rusku je očkování zadarmo, zatímco v ostatních evropských zemích za ně lidé platí v přepočtu desítky tisíc korun. To není pravda, všímají si ruskojazyčná média.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin

Článek

„Zatímco v Evropě očkování stojí 1500 až 2000 eur (cca 38 až 50 tisíc korun), u nás je to zadarmo,” nechal se slyšet moskevský starosta.

Jak ale upozornil zpravodajský server Meduza, v Evropské unii i v dalších evropských zemích je očkování také zdarma. Výjimku tvoří San Marino, které začalo nabízet očkování turistům, a to právě ruskou vakcínou Sputnik V. Za obě dávky se účtuje 15 eur (zhruba 400 Kč).

Ruské město pobízí očkované loterií, výhrou je byt

Evropa

Starosta Sobjanin v projevu mluvil o podle něj příliš pomalém tempu očkování proti covidu-19 v ruském hlavním městě a o skutečnosti, že lidé se nenechávají očkovat, přestože vakcína je široce dostupná.

„Další lidé se infikují, další umírají, a stejně se nechtějí nechat očkovat,” prohlásil Sobjanin na setkání s občany. „Je to politováníhodné, protože už skoro půl roku není očkování nijak omezené,” podtrhl starosta.

Očkovací centra po celé Moskvě

Po celé Moskvě jsou zřízena očkovací střediska, a to i v parcích či obchodních centrech. Vakcínu si však zatím nechalo aplikovat 1,3 milionu Moskvanů, což je asi deset procent obyvatel ruské metropole. V celém Rusku si pak z přibližně 146 milionů celkových obyvatel nechalo alespoň jednu dávku dát necelých 26 milionů lidí, obě dávky dostalo 10,5 milionu lidí, uvádí web gogov.ru, který se snaží suplovat absenci celonárodní statistiky a nabízí počty očkovaných na základě údajů z oficiálních zdrojů a médií.

Tají data, motají čísla, ztrácejí vzorky. Testování Sputniku akademici strhali

Zahraniční

Také šéfka úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor Anna Popovová v pátek podle agentury AFP Rusy důrazně vyzvala, aby se nechali očkovat před letní turistickou sezónou. „Vakcín je dost. Očkovací centra jsou otevřena sedm dní v týdnu, 24 hodin denně,” zdůraznila.

O vakcínu nestojí ani třetina lidí

Z únorového průzkumu ruského nezávislého centra Levada vyplynulo, že jen 30 procent respondentů je ochotných nechat si aplikovat Sputnik V, první z vakcín schválených ruskými úřady.

K nedůvěře lidí pravděpodobně přispěl fakt, že Sputnikem V se začalo v zemi očkovat už době, kdy ještě pokračovaly klinické studie ohledně účinnosti a bezpečnosti preparátu, napsala dříve agentura AP.

Rusové si odvezli část Sputniku dodaného na Slovensko

Koronavirus

Sputnik V je zatím nejpoužívanější ruská vakcína. Dalším důvodem by mohla být skutečnost, že jen málo Rusů cítí motivaci nechat se očkovat, poněvadž většina opatření proti šíření koronaviru je již uvolněna a činitelé chválí reakci Kremlu na pandemii, domnívá se datový analytik Alexandr Dragan.

Reklama

Výběr článků

Načítám