Hlavní obsah

Evropa je fašistická a krutá jako před válkou, řekl Erdogan. V Německu už ho nechtějí vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Prezident Recep Tayyip Erdogan pokračuje v nevybíravých útocích na evropské země a jejich představitele, aby vyburcoval turecké voliče před referendem o ústavních změnách. V úterý svoji mantru zopakoval a Evropu označil za „fašistickou a krutou“. A jelikož se referendum koná za tři týdny, dá se očekávat, že do té doby Erdogan s invektivami nepřestane.

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Press Service, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan navíc prohlásil, že když mu lidé referendem přidělí víc pravomocí, může vztahy Turecka s EU zrevidovat. Z Berlína už proto zaznělo, že není v Německu vítán.

Erdogan Turkům stále častěji opakuje, že se evropské země chovají jako před druhou světovou válkou, že v Německu vládnou nacisté a v jeho sousedství fašisté, kteří Ankaru mentorují, a tudíž se vměšují do jejích záležitostí. Prezident Turkům tvrdí, že se schyluje k obdobě křižáckých válek, když mluví o nastávajícím střetu křesťanského kříže s islámským půlměsícem.

Erdogan to dělá především proto, aby vyburcoval voliče před referendem, jež rozhodne o jeho dalším bytí. Navrhovaná změna ústavy totiž proměňuje systém v Turecku na prezidentský a dává hlavě země prakticky téměř neomezené pravomoci. Recep Erdogan by díky změně mohl vládnout až do roku 2029.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Demonstrace na podporu prezidenta Erdogan v obci Cermik na jihovýchodě Turecka. Transparent demonstranta hlásá: Německo se třese, Amerika poskakuje, Anglie se chvěje - pryč s nimi všemi.

Prezident proto v souvislosti s Evropou slibuje, že bude v době ohrožení pro Turky garantem rozhodného postupu a bezpečnosti. V úterý prohlásil, že když voliči přijmou navrhované změny, vznikne nové, „velmi rozdílné“ Turecko.

Nově pohrozil, že by mohl revidovat vztah s Evropskou unií. Turecko dlouhé roky aspirovalo na člena, ale EU námluvy zastavila a kvůli čistkám po pokusu o puč v Turecku se zdráhá zavést i bezvízový styk, jak ho Ankara žádala v dohodě o vracení migrantů. Turecká vláda proto opakovaně hrozí, že dohodu, která jim zaručuje miliardy na uprchlíky z EU, vypoví. Až dosud zůstalo jen u hrozeb.

Ať sem nejezdí

S Erdoganovými výroky už došla trpělivost místopředsedovi Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové. Volker Bouffier v rozhovoru pro rozhlasovou stanici DLF řekl: „Čeho je dost, toho je příliš.“ Dodal, že „Erdogan a jeho vláda nejsou (v Německu) vítáni, to je nutné pochopit. Někdo, kdo nás takovým způsobem inzultuje, nemůže očekávat, že svoláme na jeho ochranu tisíce policistů.“

Německá média spekulují, že se Erdogan chystá tento měsíc do Německa agitovat mezi tamní tureckou menšinou. V Německu žije okolo 1,4 miliónu Turků s oprávněním volit, a i ti by mohli o výsledku referenda rozhodnout. Německé úřady, stejně jako belgické, dříve nedovolily tureckým ministrům vést v Německu a Belgii vlastní kampaň.

Německá vláda uvedla, že formální žádost týkající se Erdoganovy návštěvy neobdržela.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Referendum o ústavních změnách se v Turecku koná 16. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám