Hlavní obsah

Evropa a Afrika licitovaly, nakonec dohodly plány pro řešení uprchlické krize

Valletta

Evropští lídři se na summitu v maltské Vallettě dohodli na rámcích společného řešení migrační krize. EU se zavázala, že pošle zemím, odkud přicházejí migranti, 1,8 miliardy eur (48,7 miliardy Kč). Použity budou na řešení krize v místech jejího původu. Africké země se zase zavázaly, že pošlou do Evropy úředníky, kteří pomohou s identifikací a vracením uprchlíků. Celkem bylo dohodnuto 16 bodů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropští a afričtí lídři na summitu ve Vallettě.

Článek

"Musíme spolupracovat. Nikdo z nás to nevyřeší samostatně," shrnul předseda Evropské rady Donald Tusk na tiskové konferenci po závěru jednání.

Evropa za zmíněnou finanční pomoc, k níž ještě přidají další peníze i nečlenské země osmadvacítky, požádala o daleko větší ochotu afrických metropolí spolupracovat a přijímat zpět ty, kdo v Evropě s žádostí o azyl neuspějí. [celá zpráva]

Celkem bylo dojednáno šestnáct prioritních iniciativ společného akčního plánu, na němž se shodli všichni účastníci jednání. Hlavním cílem je reagovat na základní příčiny migrace, posílit možnosti legálního přistěhovalectví a cest za prací.

Co bude dál

Mezi konkrétními kroky, které by se měly podle akčního plánu uskutečnit už v příštím roce, je zdvojnásobení míst pro africké studenty i učitele v evropském programu Erasmus+ či pilotní projekty některých zemí osmadvacítky, jež umožňují legální cesty do unie.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Summit dvou kontinentů.

V polovině příštího roku by měly fungovat rozvojové a ochranné programy v severní Africe a v oblasti Afrického rohu.

Boj s nelegální migrací a pašeráky, kteří na ní vydělávají, mají zlepšit nejen legislativní úpravy, ale i společný vyšetřovací tým v Nigeru.

Spuštěna bude také informační kampaň o skutečných nebezpečích nelegální cesty do Evropy i způsobech, jak situace právě pašeráci zneužívají.

Těm, kteří budou z Evropy vráceni, mají v návratu do společnosti pomáhat reintegrační programy. EU totiž dává opakovaně najevo, že preferuje dobrovolný návrat neúspěšných žadatelů o azyl.

Následuje jednání samotné EU

Na africko-evropský summit ve Vallettě plynule navázal neformální mítink lídrů evropských zemí. Ti by měli zhodnotit dosavadní přijatá opatření, která mají migrační vlnu zmírnit.

Na jednání by se měly probírat například počty uprchlíků, jež jednotlivé členské země přijaly. Zatím totiž vázne evropský plán přerozdělování migrantů, kteří jsou nyní v Řecku a v Itálii, do dalších unijních států.

Proti tomuto záměru stále protestují východoevropské země EU, včetně Česka. Poukazují na nynější nefunkčnost celého systému. Dalším tématem by měla být střediska pro registraci uprchlíků v Itálii či Řecku, která podle názoru některých politiků příliš nefungují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám