Hlavní obsah

EU uvalila na Kaddáfího sankce

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie v pondělí schválila sankce vůči libyjskému režimu. Restriktivní opatření zahrnují zákaz cest do zemí "sedmadvacítky", zmrazení finančních aktiv tamních předáků a embargo na dovoz zbraní. Podle eurokomisaře Oettingera libyjský vůdce Muammar Kaddáfí už nekontroluje většinu ropných a plynových polí.

Foto: HO/Qatari News Agency, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

EU tímto krokem následuje Radu bezpečnosti OSN, která podobné sankce už schválila v noci na neděli. Vůdce Kaddáfí je označil za neplatné.

Kaddáfího čtyři desítky let trvající vláda se otřásá v základech. Násilnosti si vyžádaly nejméně tisíc mrtvých. Není zcela jasné, jaká města jsou ještě pod vůdcovou kontrolou. Ze země prchají desetitisíce lidí, nefungují služby a docházejí zásoby. [celá zpráva]

V hlavním městě nesmějí do ulic ani sanitní vozy, aby pomohly zraněným. [celá zpráva]

Podle pondělního vyjádření eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera Kaddáfí už nekontroluje většinu ropných a plynových polí.

Švýcarsko ve čtvrtek zmrazilo Kaddáfímu a jeho rodině všechny účty a o víkendu agentury uvedly, že USA a Itálie zvažují vojenský zásah, pokud by Kaddáfí pokračoval v krvavém násilí proti vlastnímu lidu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v pondělí řekla, že Kaddáfí musí pykat, Itálie v neděli vypověděla smlouvu o neútočení.

Reklama

Výběr článků

Načítám