Hlavní obsah

EU se dohodla na úplném zákazu plastových výrobků na jedno použití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Vyjednavači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu se v noci středu dohodli na finální podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. Informovala o tom agentura DPA. Cílem je omezit objem plastového odpadu.

Foto: ČTK/PICTURE ALLIANCE/Frank May, ČTK

Plastová brčka na jedno použití mají v EU skončit.

Článek

S návrhem zakázat jednorázová plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití přišla v květnu Evropská komise. [celá zpráva]

Evropský parlament a členské státy v návrhu následně provedly mírné změny a nyní ještě musejí oficiálně schválit jeho konečnou podobu dohodnutou vyjednavači.

Opatření proti plastovému odpadu by mohla znamenat citelné změny v běžném životě téměř všech obyvatel EU. Nejvíce se však budou týkat umělohmotného průmyslu, který v roce 2015 dosáhl tržeb 340 miliard eur (8,75 bilionu korun) a zaměstnával 1,5 milionu lidí, napsala agentura DPA.

Evropská komise předpokládá, že zákaz bude mít velký přínos pro životní prostředí. Do roku 2030 má zákaz podle komise odvrátit ekologické škody v hodnotě 22 miliard eur (566 miliard korun) a ušetřit spotřebitelům až 6,5 miliardy eur (167 miliard korun).

„Směrnice je nutná proto, abychom mohli chránit ekosystém moří a snížili škody ze znečišťování plasty v Evropě, které by podle odhadů mohly v roce 2030 dosáhnout 22 miliard eur (570 miliard Kč),“ uvedla již dříve ke schválenému návrhu zpravodajka, belgická europoslankyně Frédérique Riesová.

Anketa

Používáte plastové výrobky na jedno použití jako jsou brčka či umělé příbory?
Často
4 %
Občas
19,8 %
Výjimečně
49,7 %
Vůbec
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2602 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám