Hlavní obsah

EU schválila bezvízový styk s Ukrajinou, zavede se v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Kyjev
Aktualizováno

Země Evropské unie ve čtvrtek schválily zavedení bezvízového styku pro Ukrajinu. Její občané tak budou moci bez víz cestovat na devadesát dní do schengenského prostoru volného pohybu, k němuž patří i Česká republika, bez hraničních kontrol, uvedly tiskové agentury. Uvolnění cestovního režimu začne platit pravděpodobně v polovině června.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ukrajincům bude stačit biometrický pas.

Článek

„Evropská rada právě přijala finální rozhodnutí, které nám, ukrajinským občanům, garantuje právo cestovat bez víz,“ řekl ázerbájdžánské agentuře APA ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dodal, že bezvízový styk začne platit dvacet dní po oficiálním zveřejnění textu, možná už 11. června.

„Ukrajinští občané s biometrickým pasem cestující do EU na nejvýše 90 dní za obchodem, turistikou nebo z rodinných důvodů nebudou nadále potřebovat víza,“ uvedla ve čtvrtek tisková služba Evropské rady. Bezvízový styk, který se s výjimkou Británie a Irska vztahuje na celou EU a všechny země patřící do schengenského prostoru, ale nebude pro občany Ukrajiny znamenat právo v Unii pracovat.

Maltský ministr vnitra Carmelo Abela, jehož země předsedá EU, označil krok za ”důležitý vývoj, který napomůže posílení vazeb mezi občany Ukrajiny a EU”. „Následuje po dokončení potřebných reforem ze strany Ukrajiny v řadě oblastí, včetně migrace, veřejného pořádku a bezpečnosti, vnějších vztahů a základních práv,” dodal v tiskovém prohlášení.

Rychlejší opětovné zavedení víz

Také evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos rozhodnutí uvítal: „Jsem potěšen, že jsme dosáhli konce procesu, a vítám rozhodnutí rady o liberalizaci víz pro Ukrajinu.“

Součástí schengenského prostoru jsou s výjimkou Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Kypru, Británie a Irska všechny členské země EU. Z neunijních států se do systému volného pohybu bez hraničních kontrol zapojily Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Bezvízový styk s Ukrajinou schválil už v dubnu Evropský parlament, a to výraznou většinou, když pro zrušení víz zvedlo ruku 521 poslanců a proti bylo 75. Čtvrteční stvrzení tohoto kroku ministry zemí EU na jejich schůzce v Bruselu už bylo jen očekávanou formalitou.

Loni v prosinci Evropský parlament schválil také mechanismus pro rychlejší a jednodušší opětovné zavedení vízové povinnosti. Tento takzvaný suspenzivní mechanismus je označován za záchrannou brzdu pro případ výrazného nárůstu azylových žádostí z daných zemí či jiného problémového vývoje. O spuštění mechanismu mohou požádat unijní země, případně Evropská komise. Právě tento krok umožnil liberalizaci vízového režimu pro Ukrajince.

Reklama

Výběr článků

Načítám