Hlavní obsah

EU o odkladu brexitu nerozhodla, vláda bude dál předkládat návrhy na předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Velvyslanci unijních zemí se v pátek nedohodli na postoji k britské žádosti o odklad odchodu země z EU. Podle informací ČTK se nesjednotili na délce odkladu, v principu jej však podporují. Britská vláda mezitím oznámila, že bude tak dlouho předkládat parlamentu návrh na vypsání předčasných voleb, dokud jej poslanci neschválí. Ve vysílání BBC to v pátek řekl ministr financí Sajid Javid.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Nový britský ministr financí Sajid Javid

Článek

Některé země EU chtějí s rozhodnutím počkat na to, zda britský parlament prosincové volby schválí. Rozdíly panují i v názoru na délku odkladu. Zatímco Irsko si přeje odklad do konce ledna, Francie prosazuje jen krátký, „technický”, odklad určený ke schválení brexitové dohody.

Premiér Boris Johnson už ve čtvrtek oznámil, že předloží návrh, aby se volby konaly 12. prosince. Zda jej labouristická opozice podpoří, je ale nejasné. Britská vláda podle ministra Javida udělala vše, co bylo v jejích silách, aby zajistila odchod Británie z EU k 31. říjnu. Kvůli opozici ale podle něj termín brexitu „není možné dodržet”.

„Ještě před několik dny jsme viděli konec tunelu a on hlasoval pro delší tunel,” řekl Javid na adresu lídra opozice Jeremyho Corbyna.

 Tahanice o předčasné volby

„Vyvoláme hlasování o parlamentních volbách v pondělí,” řekl v pátek ministr financí, „pokud labouristé (návrh) nepodpoří, budeme dál žádat parlamentní volby a vyvolávat hlasování znovu a znovu.” Podle něj je to poprvé v britských dějinách, kdy opozice odmítá konání předčasných voleb.

Labouristé tvrdí, že si přejí konání předčasných voleb, vláda ale před tím musí zajistit, že Británie neodejde z EU bez dohody. Stínová ministryně vnitra Diane Abbottová vyzvala vládu, aby brexit bez dohody jednoznačně vyloučila. Corbyn už ve čtvrtek řekl, že počká na rozhodnutí EU o odkladu brexitu a až pak bude uvažovat o tom, zda předčasné volby podpoří. EU o tom v pátek nerozhodla, jednat o odkladu brexitu bude znovu v pondělí.

Také předseda sněmovní frakce další opoziční strany - skotských nacionalistů (SNP) - Ian Blackford řekl, že jeho strana podpoří co nejrychlejší uspořádání předčasných voleb za předpokladu, že EU odloží termín brexitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám