Hlavní obsah

EU kývla na "Klausovu" výjimku z Lisabonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Evropská unie vyslyšela žádost české vlády a dala zelenou ratifikaci české výjimky z listiny základních práv. Tu si vyžádal prezident Václav Klaus. Výjimka by měla být schvalována souběžně se smlouvou o přistoupení Chorvatska, ale nebude její částí. Nicméně hrozí, že by výjimka mohla právě v ČR, ač si ji sama dojednala, narazit, a to kvůli odporu opozice. Proti ní je totiž ČSSD, která ovládá Senát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Zelenou procesu ratifikace výjimky dali v úterý v Lucemburku ministři zahraničí a pro evropské záležitosti, přičemž definitivně by to měl potvrdit summit EU 23. října. Tento bod by ovšem měl být na vrcholné schůzce už jen formalitou.

K přijetí výjimky se státy EU zavázaly na žádost Klause už na podzim 2009. Prezident si ji tehdy vymínil před podpisem pod lisabonskou smlouvu. Má údajně zaručit ochranu před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR. Podle řady právníků jsou to ale liché obavy - sudetští Němci o bývalý majetek v ČR nežádají, i když nyní výjimka neplatí.

Sociální demokraté jsou proti

Sociální demokraté vyzývali opakovaně vládu, aby výjimku neprosazovala. Kabinet nicméně nakonec žádost o připojení tohoto protokolu k unijním smlouvám oficiálně podal.

"Jestliže vláda bude na zařazení výjimky trvat, říká si o mezinárodní blamáž ve vztahu k celé Evropské unii," uvedla před několika dny místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Výjimku totiž budou muset ratifikovat parlamenty členských zemí, tedy i ten český, jehož horní komoru ale ovládá sociální demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám