Hlavní obsah

Estonský špión prodával Rusům tajemství NATO

Novinky, rei
TALLINN

Bývalý čelní představitel estonského ministerstva obrany prodával tajné materiály NATO do Ruska. Ve středu byl v přísně tajeném procesu odsouzen na dvanáct a půl roku ve vězení. Uvedla to stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Herman Simm měl Rusům předat téměř 3000 tajných dokumentů.

Článek

Herman Simm, někdejší bezpečnostní šéf na ministerstvu obrany, byl shledán vinným z vlastizrady. Podle vyšetřovatelů předal Rusům téměř 3000 citlivých dokumentů. Údajně za to vyinkasoval 1,3 miliónu estonských korun (přes 2,3 miliónu Kč).

Kreml nařčení popřel a Severoatlantická aliance se k případu nevyjádřila.

Jedná se o největší špionážní skandál v zemi od konce studené války. Někdejší sovětský stát Estonsko se k NATO připojil v roce 2004, čímž Rusko popudil.

Bývalý šéf estonské policie Simm podle vyšetřovatelů začal pro Rusy pracovat v roce 1995, kdy přestoupil na ministerstvo obrany. Bezpečnostním šéfem se tam stal o pět let později. S ruskými spojkami Valerijem Zemcovem a Sergejem Jakovlevem se měl scházet třikrát až čtyřikrát do roka v různých evropských zemích.

Jedenašedesátiletý Simm byl zatčen loni v září. Na Jakovleva, který podle stanice BBC využívá také falešnou identitu Portugalce, byl vydán mezinárodní zatykač. O prvním kontaktu se agentury nezmiňují.

Simm má navrch estonskému ministerstvu obrany zaplatit 20,2 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám