Hlavní obsah

Turecko stojí na straně Ukrajiny, řekl Erdogan Zelenskému

– Lvov • Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ve Lvově řekl, že Turecko během současného konfliktu stojí na straně Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. Zelenskyj označil Erdoganovu návštěvu za silný signál podpory, možná jednání s Ruskem ale podmínil stažením ruských vojsk z Ukrajiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jedná ve Lvově se svým tureckým protějškem Recepem Tayypem ErdoganemVideo: Reuters

 
Článek

„Byli jsme a stále jsme po boku našich ukrajinských přátel,” řekl podle agentury AFP po skončení jednání ve Lvově Erdogan.

Ankara přitom udržuje styky s Ruskem a nepřipojila se k západním sankcím proti Moskvě.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Recep Tayyip Erdogan a Volodymyr Zelenskyj při setkání ve Lvově

Jednání ve Lvově je prvním, které vede Erdodgan se Zelenským od ruské invaze na Ukrajinu. Zato s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se za dobu války setkal již několikrát, naposledy za ním letěl na začátku srpna do Soči.

Zelenskyj: OSN musí zajistit osvobození záporožské elektrárny od Rusů

Zahraniční

„Návštěva tureckého prezidenta na Ukrajině je silný signál podpory od tak silného státu,” uvedl po schůzce Zelenskyj na sociální platformě Telegram. Podle agentury Reuters také řekl, že jednání s Ruskem budou možná až ve chvíli, kdy ruské síly opustí nezákonně okupované ukrajinské území.

Ruská agentura TASS informovala s odvoláním na tureckou stanici NTV, že by Erdogan mohl navrhnout plán příměří.

Turecko a Ukrajina ale jednají i o vojenské spolupráci, do Lvova s Erdoganem dorazil i zbrojař Haluk Bayraktar.

Varoval před druhým Černobylem

Erdogan při schůzce také varoval před nebezpečím „druhého Černobylu“ s ohledem na napětí kolem jaderné elektrárny v Záporoží.

Největší jadernou elektrárnu v Evropě obsadili ruští vojáci. V posledních dnech z oblasti kolem elektrárny přicházely zprávy o ostřelování, z kterého se obviňují navzájem ukrajinská i ruská strana.

Zelenskyj vyzval, aby mezinárodní společenství zajistilo ochranu elektrárny a předešlo havárii v zařízení. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala před možnou katastrofou.

Zelenskyj doplnil, že s Erdoganem projednával možnosti, jak zlepšit ukrajinsko-ruskou dohodu o vývozu obilí z ukrajinských přístavů, kterou na konci července pomohlo zprostředkovat OSN a Turecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám