Hlavní obsah

Erdogan pohrozil zopakováním invaze na Kypr

– Ankara

Turecká armáda nebude váhat udělat stejné kroky jako před 45 lety, kdy zaútočila na Kypr, bude-li to potřeba pro zajištění života a bezpečnosti kyperských Turků, řekl v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogdan. Uvedl to v době, kdy stoupá napětí okolo ostrova, protože Turecko od května zkoumá ložiska zemního plynu i v oblastech, které náleží Kyperské republice.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan slova pronesl při příležitosti 45. výročí turecké invaze na Kypr, kterou Turecko podniklo v obavách, že kyperští Řekové připojí Kypr k Řecku.

Invaze začala 20. července 1974, devět let po ní, v roce 1983, byla na severu ostrova vyhlášena mezinárodně neuznaná Severokyperská turecká republika závislá na podpoře Ankary.

Erdogan operaci, která hrozila přerůst ve válku mezi dvěma členskými zeměmi NATO, hájil: „Turecko zahájilo mírovou operaci na Kypru, aby chránilo práva a zájmy kyperských Turků jako jedněch z rovnoprávných vlastníků ostrova.“

„Celý svět vidí naše odhodlání. Nikdo by neměl pochybovat, že hrdinná turecká armáda, která vidí Kypr jako svou domovinu, nebude váhat podniknout stejný krok jako před 45 lety, pokud to bude potřeba pro životy a bezpečnost kyperských Turků,“ uvedl.

Pak se už věnoval otázce současného sporu a obhajoval nároky kyperských Turků na přírodní bohatství: „Ti, kdo si myslí, že bohatství ostrova a oblasti patří jen jim, budou čelit odhodlání Turecka a kyperských Turků.“ Dodal, že je pro spravedlivé a trvalé řešení krize v oblasti a nechce napětí.

Ovšem Turecko k němu přispívá, když provádí vrty i v oblastech, které příslušejí podle mezinárodního práva Kyperské republice. Tu však Turecko neuznává, což je jeden z hlavních důvodů, proč váznou jednání o vstupu Turecka do EU.

Erdogan dal současně najevo, že Turecko nemíní v otázce Kypru ustoupit. „Ti, kdo sní o změně skutečnosti, že kyperští Turci jsou integrální součástí tureckého národa, si brzo uvědomí, že je to marné.“

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoğlu se vyjádřil na Twitteru v podobném duchu: „Včera, dnes a vždy budeme stát při Severokyperské turecké republice.“ Ta vznikla devět let po tureckém zásahu.

Invazi zahájenou 20. července 1974 hájil i představitel opoziční republikánské strany Kemal Kılıçdaroğlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám