Hlavní obsah

EMA: Napřed naočkujte nenaočkované, pak teprve řešte třetí dávku

– Brusel

Evropská léková agentura EMA a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci (ECDC) ve středeční technické zprávě uvedly, že neexistuje naléhavá potřeba podávat plošně třetí dávku vakcíny proti koronaviru. Důvodem je vysoký počet nenaočkovaných. Zvážit by se měla třetí dávka u lidí se silně oslabenou imunitou.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zpráva upozorňuje, že jedna třetina obyvatel EU nad 18 let pořád není plně naočkovaná. Prioritou by tedy mělo být naočkovat tyto lidi. Vakcíny schválené v EU nabízejí vysokou ochranu proti úmrtí na covid i vážnému průběhu a hospitalizaci. Třetí dávky tedy plošně není potřeba, uvádí materiál.

Obě organizace ale upozorňují, že u případné třetí dávky je potřeba rozlišovat mezi lidmi s oslabeným imunitním systémem a těmi, kteří ho mají v pořádku. Zmiňují, že některé studie ukázaly, že další dávky můžou zlepšit imunitní odpověď u lidí s potlačenou imunitou, jako jsou příjemci transplantátů, jejichž odezva na dvě dávky byla slabá. U nich by se o třetí dávce mělo uvažovat už nyní.

Dvě nestačily. Třetí dávku v Motole podali už 15 pacientům s transplantovanými plícemi

Koronavirus

Zvažovat by se měla také - jako preventivní opatření - u starších nebo křehkých jedinců, zejména těch, kteří žijí pohromadě s ostatními v domovech s pečovatelskou službou.

Třetí dávka v Izraeli: Úbytek hospitalizovaných

Koronavirus

EMA nyní studuje data z výsledků podání třetích dávek a po jejich vyhodnocení může aktualizovat doporučení ohledně očkování. Členské státy by proto měly připravit i plány na podání třetích dávek a upravit své očkovací plány i pro případ, že by se ukázal významný pokles účinnosti vakcín v nějakých skupinách populace.

Registrace k přeočkování třetí dávkou se spustí 20. září

Domácí

Zpráva zmiňuje, že kromě vakcín je důležité také dodržovat další opatření proti šíření epidemie, jako je udržování odstupu mezi lidmi, mytí rukou, použití roušek, kde je potřeba, zejména v LDN nebo na nemocničních odděleních u pacientů s rizikem vážného průběhu covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám