Hlavní obsah

Elita Bilderbergu vyráží proti brexitu

Právo, Rostislav Matulík

Tři premiéři, čtyři ministři financí, šéfka Mezinárodního měnového fondu, místopředsedkyně Evropské komise plus asi třicítka generálních ředitelů velkých firem – ti všichni jsou na seznamu zhruba sto třiceti hostů 64. výroční konference elitního klubu Bilderberg.

Foto: Profimedia.cz

Policisté se před drážďanským hotelem Taschenbergpalais chystají na setkání Bilderberg.

Článek

Ten se od čtvrtka do neděle schází v pětihvězdičkovém hotelu Taschenbergpalais nedaleko drážďanského zámku a barokního paláce Zwinger.

Přítomni jsou mimo jiné generální ředitelé společností Google, Shell, BP a Deutsche Bank, ale i bývalí šéfové tajných služeb MI6 a CIA a v 93 letech legendární šéf americké diplomacie Henry Kissinger. Z Česka tentokrát nebyl pozván nikdo, v minulosti se účastnili mj. exministr Vladimír Dlouhý, exvelvyslanec Michael Žantovský, politolog Jiří Pehe a Karel Schwarzenberg.

Unie nade vše

Na programu letošní konference je kromě aktuálních událostí vzestup Číny, Evropa a migrační krize, Blízký východ, Rusko, USA, kybernetická bezpečnost, geopolitické otázky související s levnou ropou a problémy středních vrstev i tzv. prekariátu, tedy frustrovaných lidí žijících v nejistotě ohledně zaměstnání, příjmů i bydlení.

Za nenápadným prvním bodem jednání se skrývá blížící se referendum o setrvání či odchodu Británie z Unie. „Právě Bilderberg stvořil EU v 50. letech minulého století a nyní se strachuje o osud svého dítěte,“ konstatuje server International Business Times, podle něhož mezi pozvanými není jediný stoupenec brexitu.

Velké letecké firmy udělají společně s dalšími vše, aby vystoupení Británie z EU zabránily
Thomas Enders, člen řídícího výboru Bilderbergu, šéf společnosti Airbus

Předseda nynější konference Henri de Castries, francouzský šlechtic a šéf pojišťovny AXA i nadnárodní banky HSBC, tvrdí, že odchod Británie z EU by byl „tragédií pro všechny“. „Zejména však pro jeho banky a kolegy z nejvyšších pater světového byznysu,“ poznamenává server.

Člen řídícího výboru Bilderbergu a šéf společnosti Airbus Thomas Enders otevřeně přiznal, že klub bude „ze všech sil lobbovat proti brexitu“. „Dlouhodobě by to vážně poškodilo průmysl. Proto velké letecké firmy udělají společně s dalšími vše, aby vystoupení Británie z EU zabránily,“ řekl Enders.

Ve výboru jsou také dva vlivní členové vedení globální investičně-bankovní společnosti Goldman Sachs James A. Johnson a Robert Zoellick, jejichž firma společně s BP investuje šestimístné sumy do kampaně proti brexitu. Ostatně i zmíněný Henry Kissinger figuruje mezi poradci britského ministra financí George Osbornea, který je jednou z hlavních tváří kampaně za setrvání Spojeného království v EU.

Výtah do horních pater politiky

Bezpečnost konference a celkově i záštitu nad setkáním má na starosti právě společnost Airbus, která je sedmým největším vývozcem zbraní na světě.

Pro konference Bilderbergu je typické, že pozvání neznámých začátečníků ve velké politice záhy nastartuje jejich kariéru. V roce 1991 se zúčastnil konference guvernér Arkansasu Bill Clinton, v dalším roce byl zvolen šéfem Bílého domu. Stejně tak byl pozván v roce 1993 stínový ministr Tony Blair a za čas se stal premiérem. Podobně byl katapultován do čela EU málo známý Herman van Rompuy, jenž se zúčastnil Bilderbergu v roce 2009. Týž rok se stal „europrezidentem“.

Letos by mohla podobné překvapení zažít Kristalina Georgieva, bulharská místopředsedkyně Evropské komise, jež se uchází o post generálního tajemníka OSN – takže do konce roku by mohlo být jasno, zda také jí pobyt v drážďanském hotelu pomohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám