Hlavní obsah

Elektřina na Krymu je na příděl, Kyjev škrtí dodávky

Právo, brw

Na příděl je od pátku elektřina na anektovaném Krymu kvůli výraznému omezení dodávek energie z Ukrajiny. Podle distributora Krymenergo budou odběratelé periodicky odpojováni od proudu, což pro poloostrov není nic nového – výpadky zažívá už od září.

Foto: Stringer, Reuters

Fasáda domu v krymském přístavu Sevastopol pokrytá malbou zobrazující prezidenta Vladimira Putina s Kremlem v pozadí.

Článek

Proud na Krym směřoval přes čtyři dálková vedení. Teď jediným, protože jedno vedení bylo odpojeno v polovině listopadu kvůli údajné opravě a další dvě vypnul Kyjev ve středu.

Podle ruských médií může jít o odvetu za pozastavení ruských dodávek uhlí. List Kommersant v pátek uvedl, že se Ukrajina, která 40 procent elektřiny získává z uhelných elektráren, kvůli přerušení dodávek ocitla v „energetické nouzi“.

Kyjev má podle listu dvě možnosti, jak chybějící elektřinu nahradit: buď může začít vyjednávat o přímých dodávkách s Ruskem, nebo o uhlí pro elektrárny s povstalci na Donbasu.

Nejvyšší ukrajinští představitelé se údajně rozhodli vyzkoušet obě varianty. „Jen se to musí dělat v naprostém utajení. Neopatrný náměstek ministra energetiky Vadym Ulida, který jednal s Moskvou, už přišel o své křeslo,“ uvedl list.

Jednání s povstalci ze samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky ale podle listu pokračují, i když rebelové dali jasně najevo, že za případné dodávky uhlí do elektráren budou chtít zaplatit předem. „Naše pozice je jasná – nejdřív peníze, pak uhlí,“ uvedl šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko.

Související témata

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Severokrymský kanál zajišťuje zásobování Krymského poloostrova vodou z ukrajinské Kachovské nádrže na Dněpru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám