Hlavní obsah

EK zahájila s Maďarskem řízení kvůli zákonu o vysokých školách. Může to skončit soudem

– Brusel/Budpapešť

Evropská komise ve čtvrtek zahájila s Maďarskem řízení kvůli zákonu o nevládních organizacích a do další fáze posunula řízení kvůli zákonu o vysokých školách. Pokud Budapešť na výtky do měsíce uspokojivě nezareaguje, je Evropská komise připravena věc dohnat před soud.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Maďarský zákon o vyšším vzdělání neúměrně omezuje unijní a neunijní univerzity v jejich práci a je třeba, aby byla co nejrychleji znovu sladěn s právem Evropské unie. Do měsíce očekáváme reakci maďarských úřadů. Pokud nebude jejich odpověď uspokojivá, může se Evropská komise obrátit na soud,“ uvedl ve čtvrtek místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Tažení proti Sorosovi

Novela zákona o vyšším vzdělávání může vést mimo jiné k tomu, že bude muset Maďarsko opustit prestižní Středoevropská univerzita amerického byznysmena a filantropa maďarského původu George Sorose. Zákon totiž stanovil pro zahraniční školy v Maďarsku jen velmi těžko splnitelná pravidla. [celá zpráva]

A vláda se bojem se Sorosem nijak netají. Místopředseda vládní strany FIDESZ Szilárd Németh před časem řekl, že nevládní organizace „útočí“ na současnou maďarskou vládu především v souvislosti s migrační vlnou. [celá zpráva]

„Úkolem falešných občanských organizací Sorosovy říše je vnutit národním vládám globální velkokapitál a míchat se do politiky. Tyto organizace je potřeba všemožně potlačit a uklidit odtud,“ citovala agentura MTI místopředsedu FIDESZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám