Hlavní obsah

EK jedná se Srbskem o přidružení, i když nedopadlo Mladiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise začala znovu jednat se Srbskem o dohodě o přidružení, která je nezbytným předstupněm pro budoucí členství v EU. Jednání byla přerušena loni v květnu kvůli tomu, že Bělehrad nebyl s to předat Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, obviněného z válečných zločinů.

Článek

Eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn a srbský vicepremiér Božidar Djelić zahájili v Bruselu rozhovory, které mají podle komise shrnout dosavadní výsledky přerušených jednání a zaměřit se na oblast justice a vnitra. Dohoda o přidružení a stabilizaci je pro Srbsko "klíčovým krokem na cestě do Evropské unie," řekl Rehn.

Změna postoje mohla být dána tím, že bělehradský soud letos poslal do vězení Srby, kteří zmasakrovali několik bosenských muslimů. [celá zpráva] Podařilo se též dopadnout bývalého bosenskosrbského generála Zdravka Tolimira, který je u trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii obžalován z válečných zločinů.  [celá zpráva]

Dopadení Mladiče podmínkou pro dokončení rozhovorů

Nicméně pro dokončení rozhovorů si Brusel nadále klade podmínku "plné a bezodkladné spolupráce" s ICTY, tedy i dopadení Mladiče. Pro dokončení rozhovorů je nutné, aby Srbsko podniklo konkrétní a účinné kroky pro dopadení dalších válečných zločinců, řekl dnes Rehn na tiskové konferenci. Podpis dohody o přidružení je tedy stále podmíněn tím, že Srbsko do Haagu předá všechny stíhané zločince.

Odhaduje se, že z technického hlediska by jednání, která začala v říjnu 2005, mohla skončit za dva až tři měsíce. Stejný harmonogram bude podle Djeliče sledovat i srbský vyjednávací tým. "Naším cílem je získat status kandidátské země EU v příštím roce," upřesnil.

Srbský premiér Vojislav Koštunica ve středu obnovení rozhovorů o přidružení přivítal. EU nyní se Srbskem bude jednat jako s partnerem, což obnáší i uznání územní celistvosti Srbska, uvedl v narážce na Kosovo. Srbsko se nyní bude snažit splnit požadavky pro vstup do EU, unie by ale podle něj měla respektovat mezinárodně uznávané hranice a fakt, že Kosovo je nezcizitelnou a nedílnou součástí Srbska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám