Hlavní obsah

Egyptská opatření na letištích nestačí. Únosce pronesl imitaci pásu na výbušniny

– Káhira • Aktualizováno

Úterní únos letadla společnosti EgyptAir vyvolal pochybnosti o účinnosti bezpečnostních opatření na egyptských letištích. Únosce sice neměl žádné výbušniny, ale na těle měl imitaci pásu s výbušninami, jaké používají sebevražední atentátníci. I s ní prošel přes bezpečnostní kontrolu. Soud únosce ve středu poslal do vazby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Únosce egyptského letadla při odbavováníVideo: Reuters

 
Článek

Záběry z bezpečnostních kamer ukázaly, že Sajf Aldin Mustafa prošel bez problému dvěma bezpečnostními kontrolami. Záběry z letadla, například selfie, které si tam pořídil Brit Ben Innes, ukazují, že únosce měl na sobě vestu, jakou používají sebevražední atentátníci. Její součástí byly i dráty, které musely být na scannerech vidět, i kdyby měl vestu schovanou v příruční tašce.

Cestující Ben Innes (vpravo) s únoscem

Výbušniny sice neměl, ale i fakt, že imitaci vesty pronesl na palubu, je znepokojivý.

Po loňském atentátu na airbus ruských aerolinek Kogalym Avia, při němž zahynulo nad Sinají 224 lidí, Egypt zpřísnil bezpečnostní opatření a uzavřel miliardový kontrakt s britskou firmou Control Risks, aby zkontrolovala bezpečnostní opatření na letištích v Káhiře, v Šarm Aš-Šajchu a Marsa Alamu.[celá zpráva]

I na nich však jsou podle zpravodaje BBC kontroly stále nekonzistentní, zejména mnoho VIP cestujících nebo poslanců se jim odmítá podrobovat a běžně plné kontroly obcházejí i zaměstnanci aerolinek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Údajný únosce vystupuje z letadla Video: Reuters

Mustafa letěl z alexandrijského letiště Borg al-Arab na domácí lince do Káhiry. Letadlo nakonec přistálo na Kypru.

Důvody únosu zatím nejsou plně známé, protože únosce kladl rozporné požadavky. Chtěl vidět svou bývalou ženu, která žije na Kypru, pak zase požadoval propuštění všech vězněných egyptských žen. [celá zpráva]

Kyperský soud ve středu uvalil na 59letého únosce osmidenní vazbu, čelí obvinění z únosu a z hrozby použití násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádka uneseného letadla přiletěla do KáhiryVideo: Reuters

Důvodem jeho činu byly rodinné problémy. "Co má člověk dělat, když neviděl svou ženu a děti 24 let a egyptská vláda mu to nedovolí?" tázal se při výslechu podle prokurátora únosce. Na Kypru žije jeho bývalá partnerka a podle zpráv z Egypta si s sebou po neshodách s Mustafou odvezla také jejich děti.

Airbusem letělo 56 cestujících, posádka byla šestičlenná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám