Hlavní obsah

Dvacet vysloužilých generálů hrozí Macronovi pučem, pokud nezatočí s islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dvě desítky francouzských generálů ve výslužbě, desítky dalších důstojníků a stovky řadových vojáků podepsaly otevřený dopis prezidentovi a vládě. Vymezují se v něm proti islamismu, který podle nich tříští francouzskou společnost, a hrozí, že v případě nečinnosti zasáhnou jejich „aktivní kamarádi”. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová text odmítla jako nezodpovědný a uvedla, že nemluví za armádu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Doba je zlá a Francie je ve smrtelném nebezpečí. My – přestože jsme ve výslužbě – zůstáváme vojáky republiky a nemůžeme zůstat lhostejní k naší krásné zemi,“ píší generálové v dopise čelním představitelům francouzského státu zveřejněném v pravicovém týdeníku Valeurs Actuelles.

Po dalších vlasteneckých frázích vojáci vyjmenovávají nebezpečí, proti kterým se vymezují. Trápí je prý roztříštěnost společnosti a nevraživost, kterou podle nich mezi její jednotlivé komunity vnášejí islamisté, jež nazývají hordami z předměstí.

Téměř celá Francie je prolezlá radikálním islámem, varuje parlamentní zpráva

Evropa

Autoři dopisu hovoří o diskriminaci a antirasismu, který podle nich v konečném důsledku vede k nenávisti mezi jednotlivými etnickými a náboženskými skupinami.

Tvrdí, že na některých územích Francie přestává platit ústava zaručující svobodu vyznání a rovnost všech občanů a kritizují, že na demonstranty ve žlutých vestách si policie prý troufne, zatímco z dalších má obavy.

Islamisté hrozí smrtí dalšímu učiteli

Evropa

„Násilí neustále narůstá. Kdo by si před 10 lety čekal, že setnou hlavu vysokoškolskému profesorovi? My, kteří jsme byli vždy připraveni položit život za naši zemi, nemůžeme jen nečinně přihlížet, stojí dále v dopise, který v zemi galského kohouta vyvolal velký rozruch a určitě ne náhodou byl zveřejněn v den 60. výročí nepovedeného puče na tehdejšího francouzského prezidenta Charlese de Gaulla.

Autoři dopisu v textu zmiňují, že nežádají změny ústavy ani zákonů, protože k nápravě současné situace by stačilo řádně vymáhat jejich dodržování po všech skupinách obyvatel.

Zmiňují rovnost před spravedlností, svobodu vyznání a fakt, že obyvatel Francie by měl být doma kdekoliv v republice, tedy i ve vyčleněných oblastech obývaných přistěhovalci.

Macron problém pojmenoval

Ve Francii se v poslední době stále otevřeněji hovoří o problému, který prezident Emanuel Macron pojmenoval islámským separatismem.

Týká se oblastí – především předměstích velkých měst obývaných přistěhovalci a jejich potomky – kde žijí lidé, jež se necítí být občany Francie, nerespektují její zákony a ústavu a často upřednostňují islámské právo šária. Páchají zločiny, dopouštějí se násilí a radikalizují se směrem k džihádistickému terorismu. Šéf Elysejského paláce slíbil, že tyto tendence potlačí, podle signatářů zmiňovaného dopisu se mu to ale nedaří.

Ultimátum Macrona: republikánský islám

Evropa

„Většina našich spoluobčanů je ohromena vaší nečinností a provinilým mlčením. Pokud se nic nestane, dojde nakonec ve společnosti k výbuchu násilí a zásahu našich aktivních kamarádů, kteří na sebe vzali úlohu ochrany hodnot naší civilizace a spoluobčanů na našem území,“ varovali dále autoři dopisu s tím, že jsou připraveni podpořit ty politiky, kteří se o „bezpečí obyvatel postarají”.

Pokud prezident a vláda rychle něco neučiní, propukne podle autorů dopisů občanská válka, do věci se vloží vojáci a mrtví se budou počítat na tisíce.

Vazby na krajní pravici

Podle Franceinfo jsou někteří generálové, kteří dopis podepsali, blízcí straně Národní sdružení krajně pravicové političky Marine Le Penové, kterou podpořili i ve volebních kampaních. Ta řekla, že dopis neiniciovala.

Zákony země nad islám. Francouzští muslimové přijali chartu sekulárních hodnot

Evropa

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová text označila za nezodpovědný. Dodala, že nehovoří za armádu, ale že jde o vyjádření několika generálů v penzi.

Podle Valeurs Actuelles dopis podepsalo kromě 20 vysloužilých generálů i 100 vysokých důstojníků a více než tisícovka dalších příslušníků armády.

Vůdce krajní levice Jean-Luc Mélenchon v dopise vidí „výzvu k povstání” a vyzval aktivní vojáky, kteří ho podporují, aby odešli z armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám