Hlavní obsah

Dva převaděče poslal maďarský soud do vězení na pět a půl roku

Právo, Ivan Vilček
Szeged

Maďarský soud ve městě Szeged poslal ve středu do vězení na pět a půl roku dva srbské převaděče, kteří před měsícem propašovali do země pět Pákistánců, tři Íránce a čtyři Afghánce. Obvinění i prokurátor se odvolali, rozsudek ještě není pravomocný. Případ se projednával ve zrychleném řízení, potvrdil mluvčí soudu Ferenc Szanka.

Foto: MTI

Poškozená část hraničního plotu. Ilustrační foto

Článek

Skupina migrantů a dva převaděči byli zadrženi v noci 2. února u maďarské obce Röszke. Prostříhali hraniční plot, který postavilo Maďarsko na hranicích se Srbskem, a tak se dostali na maďarské území. Na maďarské straně je čekal řidič, který měl běžence dopravit do Rakouska.

Maďarští policisté a vojáci, kteří hlídkují u plotu, však běžence zadrželi. Uniknout se podařilo pouze řidiči, který na ně čekal.

Maďaři zvažují plot i na rumunské hranici

Maďarsko postavilo plot na hranicích se Srbskem a Chorvatskem loni na podzim. Migranti, kteří směřují především do Německa, přecházejí nyní přes Slovinsko a Rakousko.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vzhledem k tomu, že ani zima nepřerušila uprchlickou vlnu a běženci hledají nové cesty, jak se dostat do vysněných zemí západní Evropy, maďarský premiér Viktor Orbán nevyloučil, že v dohledné době bude další plot chránit maďarsko-rumunské hranice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám