Hlavní obsah

Dva běloruští disidenti jsou na Ukrajině, Kalesnikovová je asi zatčená

– Kyjev/Minsk • Aktualizováno

Dva běloruští disidenti skončili v noci na úterý na Ukrajině. Nejasný je osud Maryje Kalesnikovové, která byla v pondělí násilím na hraničním přechodu vtažena do auta. Podle některých zpráv měla i ona přejít hranici, podle dalších byla na hranici zatčena.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Maryja Kalesnikovová v srpnu 2020

Článek

Představitel běloruského státního výboru pro ochranu hranice Anton Byčkovski řekl agentuře TASS, že hranici přešli všichni tři: „8. září kolem páté ráno prošli Anton Rodněnkov, Ivan Kravcova a Maryja Kalesnikovová hraniční kontrolou na přechodu Alexandrovka a odešli na Ukrajinu. Podle Byčkovského jeli jedním autem. Nedokázal říci, zda byli k odchodu donuceni.

Podle agentury Interfax, která se odvolává na informace z opozičních kruhů, se trojice Bělorusko nechystala opustit a na hranici byla přivezena poté, co ji zadržely bezpečnostní orgány. Udělaly to stejně jako v případě Olgy Kovalkovové, která byla odvezena do Polska.

Kde je Kalesnikovová?

Televizní kanál Belarus 1 ale uvedl, že Kalesnikovová není na Ukrajině a byla na hranicích zatčena. Stanice na komunikační platformě Telegram oznámila, že Rodněnkov a Kravcov v „noci uprchli do zahraničí“ a jsou na Ukrajině. K osudu přední disidentky dodal: „Maryja Kalesnikovová se pokusila nelegálně opustit Běloruskou republiku a byla zadržena na hranicích.“

Kalesnikavová je nezvěstná od pondělí, nešlo se jí ani dovolat. Server tut.by s odvoláním na svědka napsal, že ji neznámí lidé v maskách vzali mobil a odvezli v dodávce.

Maskovaní muži zadrželi běloruskou aktivistku Maryji Kalesnikovovou

Evropa

Kalesnikavová patřila k organizátorům protestů, které Bělorusové pořádají od srpnových prezidentských voleb proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V neděli se v Minsku sešlo 100 000 lidí a policie zadržela  633 z nich. Úřady po volbách 9. srpna prohlásily za vítěze Alexandra Lukašenka, ale opozice výsledek považuje za zmanipulovaný. Lidé proto už týdny protestují nejen v Minsku, ale také v dalších městech.

V Minsku opět demonstrují desetitisíce lidí. Policie zatýká

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám