Hlavní obsah

Důkazy o ovlivnění amerických voleb Ruskem existují. Mají je naši hackeři, píší v Nizozemsku

Amsterdam

Nizozemští kybernetičtí experti celé roky v tichosti sledovali ruské hackery, zachytili útok na americké ministerstvo zahraničí i na ústředí americké demokratické strany. Informace, které mohou být stěžejním důkazem o ruském vměšování do amerických prezidentských voleb, předali tajným službám USA. To vysvětluje jistotu, s jakou zpravodajci o ruském vměšování mluví. S odvoláním na své zdroje to napsal nizozemský deník De Volkskrant.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

List uvádí, že se nizozemské rozvědce AIVD už v létě roku 2014 podařilo infiltrovat nechvalně známou ruskou hackerskou skupinu Cozy Bear. Nizozemci zjistili, že skupina působí v univerzitní budově poblíž moskevského Rudého náměstí a v tichosti, aniž by to Rusové tušili, ji sledovali. Zašli dokonce tak daleko, že napíchli kamery v prostorách univerzity a získali tak snímky hackerů.

Rozhodující bitva

V listopadu roku 2014 se odehrála možná jedna z největších kybernetických bitev v historii. Nizozemci zjistili, že se Rusové chystají napadnout informační systémy amerického ministerstva zahraničí, ihned své spojence varovali a předali jim veškeré informace.

Rozhořela se ostrá kybernetická bitva, která trvala čtyřiadvacet hodin. Rusové byli urputní a agresivní, nevěděli však, že je po celou dobu, dokonce i na kamerách, sledují nizozemští agenti a informace předávají on-line Američanům. To jim nakonec bitvu prohrálo. Alespoň podle serveru volkskrant.nl.

Důkazy o útoku na demokraty

V roce 2015 Nizozemci zaznamenali, že se Rusům podařilo nabourat do sídla demokratické strany a byli svědky toho, jak se do počítačů moskevské univerzity přelévají tisíce mailů a dalších materiálů špiček demokratické strany. Nizozemci kontaktovali americké kolegy z NSA a informace jim předali.

Američané ale podle šesti na sobě nezávislých zdrojů listu De Volkskrant zprvu nevyvodili, jaký mají Rusové s odcizenými daty záměr. Později ale právě tyto informace položily základ vyšetřování FBI, které se zabývá údajným vměšováním do prezidentských voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám