Hlavní obsah

Důkazy o kontaktu Trumpových lidí s Rusy nejsou, oznámil šéf vyšetřovací komise

– Washington

Americké zpravodajské služby nepředložily žádné důkazy, které by prokazovaly, že byli Trumpovi lidé během prezidentské kampaně v kontaktu s ruskými tajnými službami. V úterý to prohlásil předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby, republikán Devin Nunes. Podle demokratů je ale na závěry ještě brzy a je navíc otázkou, zda je vyšetřování vedené republikánem nestranné.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho tým

Článek

„Prověřovalo se to a není tam důkaz o ničem,“ prohlásil Nunes podle agentury Reuters na tiskové konferenci a dodal, že nevidí důvod, proč by měl být v případu zmocněn zvláštní žalobce. „K čemu přesně bychom měli zvláštního žalobce zmocňovat?“ ptal se Nunes novinářů.

„Nemůžeme dovolit, aby se vrátil mccarthismus,“ prohlásil také politik, jenž vyšetřování Trumpova údajného napojení na Rusy vede. Narážel tím na období (1947 až 1957), kdy byli Američané hromadně obviňováni a souzeni za špionáž pro Sovětský svaz, byť často chyběly důkazy. Joseph McCarthy byl v té době senátor, který takovou politiku nejhlasitěji podporoval.

Vyšetřování je teprve na začátku

Nejvýše postavený demokrat ve výboru pro tajné služby Adam Schiff řekl novinářům, že je vyšetřování teprve na začátku a nejefektivnější by bylo, kdyby byla ustanovena nestranická vyšetřovací komise.

Výbor totiž podle něj zatím nepředvolal žádné svědky a nedostal žádné dokumenty od amerických kontrarozvědek ani od FBI. "Není správné začít vyšetřování spekulacemi o výsledku," konstatoval demokratický poslanec.

K takovému řešení se kloní i republikán člen Sněmovny Darrel Issa. „Chci, aby byla Trumpova administrativa úspěšná. A to začíná přijetím vysokých standardů otevřenosti a transparentnosti,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám