Hlavní obsah

Dostaneme vás, slibuje Lukašenko opozičním předákům po zastřelení důstojníka KGB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Jedenatřicetiletý IT analytik Andrej Zelcer, kterého v jeho vlastním domě zastřelili příslušníci běloruských tajných služeb, kladl odpor a jednoho agenta KGB zastřelil. Oznámil to tamní vládce Alexandr Lukašenko a slíbil odvetu. Tajná služba zadržela stovky lidí, pravděpodobně v souvislosti s komentáři o úterním incidentu. Hrozit jim může až 12 let vězení.

Foto: Maxim Guchek, ČTK/AP

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko

Článek

Na záběrech z policejní kamery přitom bylo vidět, jak v civilu oblečení muži sekerami rozsekávají vchodové dveře. Zelcer se proti nim bránil legálně drženou zbraní, jednoho z mužů zastřelil. KGB palbu opětovala a mladého analytika zabila.

„Když KGB vstoupila do místnosti, šel jako první Dmitrij Fedosjuk. Viděl tam muže se zbraní v ruce. Ten bastard ho střelil rovnou do srdce. Ještě než Dima (zkrácenina pro Dmitrij - pozn. red.) zemřel, stihl vypálit dvě rány a muže zastřelil,“ citovala Lukašenka agentura Belta.

Lukašenko také uvedl, že všichni zadržení vypovídají. A že na obrazovkách ukáže, kdo je kdo.

Běloruská KGB vtrhla do domu mladého programátora a zastřelila ho

Zahraniční

„Jestli si ti darebáci myslí, že je v zahraničí nedostaneme, tak to se pletou. Neodpustíme jim smrt našeho chlapce!“ vzkázal šéf státu na adresu opozičních předáků, kteří byli už dříve donuceni k odchodu do exilu v zahraničí. Z bytu podle Lukašenka nejprve dvakrát volali o pomoc.

Vyslaný tým pak dveře vyrazil a vstoupil dovnitř, „aby poskytl pomoc darebákům, kteří o ni volali“. Ti si prý však ve skutečnosti chystali zbraně a vše natáčeli na video, které v přímém přenosu vysílali do Polska a USA.

Foto: Twitter/Franak Viačorka

Andrej Zelcer

Ukázalo se prý, že nešlo o běžné účastníky protestního hnutí, ale o „opravdové účastníky povstání“, řekl Lukašenko. Incident byl podle něj dlouho a pečlivě připravovanou provokací.

„Nejsme natolik hloupí, abychom dělali čistky na všech frontách, i když i to umíme. Mohli by utrpět nevinní lidé, kteří s tím vším nemají nic společného,” přiznal Lukašenko.

„Proto upřesňuji, že různé lidi a organizace budeme zpracovávat bodově, cíleně a přiměřeně za pomoci zvláštních služeb a jednotek ministerstva vnitra. Jsme dost chytří, abychom se přesně vypořádali s každým darebákem,“ prohlásil šéf státu.

Zastřelený Zelcer pracoval pro americkou IT společnost EPAM System. Některé zdroje uvádějí, že měl mladík americké občanství. Ambasáda USA v Minsku tuto informaci prověřuje.

Ministerstvo zahraničí zatím nerozhodlo o diplomatickém zastoupení běloruské opozice v Česku

Domácí

V souvislosti s šířením zpráv o incidentu KGB už ve čtvrtek pozatýkala 50 dalších lidí. Oznámilo to běloruské Středisko pro lidská práva Vjasna.

„Zatčení jsou očividně spojena s komentáři k příspěvkům na sociálních sítích o smrti (IT pracovníka) Andreje Zelcera a příslušníka KGB,” uvedla organizace.

Běloruské úřady od středy blokují přístup na server populárního ruského deníku Komsomolskaja pravda, který má v Bělorusku na 20 tisíc čtenářů denně. Úřady tento krok nevysvětlily, ale podle AP nejspíše souvisí s tím, že se v listě objevil komentář přítele zastřeleného programátora, který jej vykreslil v pozitivním světle. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek prohlásil, že ruské úřady „kategoricky nesouhlasí” se zablokováním webu ruského deníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám