Hlavní obsah

Dost bylo mlčení! vzkazují oběti. Francií otřásá vlna incestního zneužívání dětí

Novinky, Marie Sýkorová (od naší spolupracovnice)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francií otřásá vlna skandálů spojených s incestem. Vše odstartovalo vydání knihy La Familia grande, ve které autorka popisuje zneužívání svého bratra v rámci vysoce postavené francouzské rodiny. Se svými příběhy zneužívání v dětství se nyní svěřuje stále vice i veřejně činných lidí. Francouzští zákonodárci v reakci hodlají zpřísnit tresty za zneužívání dětí.

Foto: Profimedia.cz

Kniha Camilly Kouchnerové vyvolala ve Francii vlnu odporu proti incestu.

Článek

„Mám každodenní styk se svojí třináctiletou dcerou. Proč chcete lidem odpírat trochu štěstí?” Záznam z TV pořadu Les Dossiers de l'écran z roku 1986 dnes šokuje. V té době jej vysílala veřejnoprávní francouzská televize a otevřeně se chtěla dotknout otázek zneužívání. Výpovědi některých respondentů se ale neřešily.

Bylo mi jedenáct. Nikdy na to nezapomenu. Žádného odpuštění, slitování ani odpočinku se strůjce tohohle činu nedočká.

Dnes je to jiné a legislativa v otázkách incestu by se ve Francii měla zásadně zpřísnit. Zemí se nese silná vlna odporu proti zneužívání. K iniciativě #metooinceste se každým dnem přidávají další svědectví. Veřejnost i státní představitelé jsou šokováni. Za oběti se už postavil i prezident Emmanuel Macron.

Vše začalo hned zkraje ledna vydáním dvousetstránkové knížky. Žádné veledílo, žádní novodobí Buddenbrookovi. I když La Familia grande je knihou, ve které autorka Camille Kouchnerová popisuje historii své rodiny. Ne nezajímavě, naopak. Zavádí nás do prostředí takzvané kaviárové levice, francouzské novodobé buržoazie, vysokých postů, smetánky. Uvolněné atmosféry, svobodomyslnosti, Azurového pobřeží, knih, debat, vína, cigaret, sexu.

Kohoutí kokrhání či pach hnoje bude ve Francii chránit zákon

Koktejl

Právě to poslední však společností otřáslo nakonec nejvíc. Nejednalo se totiž o sexuální revoluci. Ale o sexuální zneužívání dítěte, přesněji autorčina bratra. Zneužívání se měl dopouštět její nevlastní otec Olivier Duhamel. Člověk, který si ve francouzské společnosti přisuzuje vysoké postavení a úctu jako politolog a profesor na Institutu politických věd SciencesPo v Paříži.

A právě tato šokující pravda v tak elitářském prostředí zvedla vlnu odporu. Francouzská společnost totiž zásahy do svobody každého jedince (a dítěte zvlášť) nemilosrdně trestá odsouzením a pohrdáním. Přiznání incestu v takovém případě nastavuje zrcadlo. Společnost, ve které jsou lidská práva podstatou fungování, se najednou musí vypořádat s nespravedlností a zneužíváním.

Žádné odpuštění, žádné slitování

Odezva, kterou mělo doznání Camille Kouchnerové v její knize, je ve Francii ohromná. Stovky lidí začaly na sociálních sítích sdílet odkazy na #metooinceste (především se jednalo o ženy) a přidávaly svá přiznání jako oběti sexuálního násilí ze strany některého ze svých příbuzných. A to hlavně v dětském věku.

Do práce a domů: Pařížané v tvrdém lockdownu nestíhají ani nákupy

Evropa

V polovině ledna se na Twitteru objevilo i svědectví poslance Bruna Questela (LREM - La République En Marche). „Bylo mi jedenáct. Nikdy na to nezapomenu. Žádného odpuštění, slitování ani odpočinku se strůjce tohohle činu nedočká.”

Svědectví i výpovědi mají podle něj ostatním dodat odvahu vystoupit ze stínu. I když vyjít s doznáním na veřejnost není vůbec jednoduché. Lidé podle poslance musí ukázat, že se o tomto problému má mluvit a musí se řešit a odsoudit. „Nesmíme se stydět,” řekla jedna z obětí.

Macron: Je potřeba udělat víc!

Prezident Emmanuel Macron se ve svém videoprohlášení na sociálních sítích postavil na stranu obětí a žádá zastupitele i vládu o urychlené řešení a ochranu dětí a mladistvých. „Jsme tady. Posloucháme vás. Věříme vám. Už nikdy nebudete sami,” řekl prezident obětem incestů.

Jeho sdělení mělo podle mediálních analýz dvě hlavní roviny. Dát najevo, že oběti se mohou bez problému svěřit se svým traumatem. Stát tak, jinak řečeno, chce podat pomocnou ruku a problém řešit. Druhým aspektem je trestání a potlačení takového jednání a útoku. Incest byl ve společnosti z velké části tabu, teď se takové mlčení ve Francii musí prolomit a více zmedializovat. To dal najevo i Macron svým nenadálým vystoupením právě na toto téma. Pokud se o incestech bude víc mluvit, lidé si obětí budou víc všímat.

Stát chce obětem pomoct i finančně. Začít by tak měl platit systém péče hrazený pojišťovnou – psychologická pomoc jednotlivcům i posílení počtu odborníků (dětských psychologů) na základních, případně středních školách.

Proti incestům, ale i omertě

Zneužívání dětí a incesty se staly ve Francii tématem i na legislativní úrovni. Ve francouzském senátu prošel prvním čtením návrh zákona o přísnějším potrestání za sexuální zneužívání dětí mladších 13 let.

Podle autorky návrhu, senátorky Annick Billonové (UDI - Union des démocrates et indépendants), je nutné, aby si útočník jasně uvědomoval a neignoroval věk dítěte, své potenciální oběti. Ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti byl zatím zdrženlivý. Hlavní důvod ministerských pochybností tkvěl v prahu, tedy věkové odpovědnosti. Vše se bude projednávat v nadcházejících týdnech, prohlásil ministr.

Rodiče prodávali svou dvanáctiletou dceru, dostali sedm a osm let

Krimi

Pokud by byl návrh zákona proti zneužívání dětí ve Francii přijat, znamenal by i přitvrzení trestní sazby, a to až třicet let odnětí svobody pro útočníka.

Kniha La familia grande víc než cokoliv jiného ale podnítila k řešení i jiného problému spojeného s incesty. Legislativa by totiž mohla trestat i ty, kteří o činu proti dítěti vědí nebo věděli a neoznámili ho. Jinými slovy „zákon proti mlčenlivosti a omertě”.  Aby se už nestalo to, co v rodině Camille Kouchnerové, kde se o incestu nesmělo mluvit, problém byl ignorován a útočník tiše tolerován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám