Hlavní obsah

Domácí násilí v Anglii a Walesu za lockdownu narostlo, nahlašují ho hlavně sousedé

Novinky, Daniel Drake
Londýn

Počet případů domácího násilí v Anglii a Walesu roste, zřejmě také vlivem lockdownu. Vychází to z údajů Národního statistického úřadu. Každý pátý případ, který policie v průběhu první vlny pandemie koronaviru musela řešit, se týkal právě tohoto problému. Zvýšilo se také zatížení tísňových linek, podle dostupných dat na ně volali především sousedé a přátelé obětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Data, která Národní statistický úřad (ONS) ve středu zveřejnil, představují dění za první koronavirové vlny (duben až červen). Celkově řešila policie více než čtvrt milionů případů domácího násilí. Jedná se o 7procentní nárůst oproti stejnému období minulý rok a 18procentní nárůst oproti roku 2018.

Domácího násilí se týkala pětina případů, kterými se policie v tomto období zabývala. Podle ONS není jasné, zda se jedná o dlouhodobý trend, nebo o přímý vliv lockdownu.

V Británii se v prosinci otevřou obchody i sportoviště

Evropa

Na druhou stranu ale úředníci uvedli, že s uvolněním opatření se počet případů snížil, což by dávalo za pravdu těm, kteří tvrdí, že vliv karantény je evidentní.

Násilí si víc všímali sousedé a přátelé

Statistici zveřejnili také údaje pro hlavní město Spojeného království. Počet hovorů na policii, které se týkaly domácího násilí, vzrostl v Londýně o 12 procent. Podle deníku Evening Standard velkou část z nich uskutečnili přátelé a sousedé obětí, kteří si podezřelého chování častěji všímali.

(Lockdown) nedělá násilníky z nenásilných mužů. Jen více podněcuje spouštěče, kterými muži ospravedlňují svoji hrubost.
Karen Ingala-Smith, Counting Dead Women

Nárůst mohla také zapříčinit mediální kampaň #YouAreNotAlone (Nejste v tom sami), která byla spuštěna v dubnu za účelem zvýšení povědomí o kritické situaci, v níž se vlivem karantény některé ženy a muži ocitli.

Samotné oběti ale ze stejného důvodu volaly méně, a to proto, že „byly uvězněny ve svých domovech v těsné blízkosti násilníka, tudíž měly méně příležitostí násilí bezpečně nahlásit,” vysvětlují pracovníci z ONS.

35 vražd za první vlnu

Podle neziskové organizace Refuge (Útočiště), která spravuje národní tísňovou linku pro domácí násilí, se počet hovorů výrazně zvýšil. V průběhu současného druhého lockdownu využívají lidé linku ještě více než v průběhu toho jarního.

Proč nemáme ministerstvo pro muže? apeloval britský poslanec

Evropa

Další organizace zase uvedla, že v průběhu první karantény došlo k minimálně 35 vraždám souvisejícím s domácím násilím. Za „velmi pravděpodobné” pak považují dalších 12 případů.

Podle Karen Ingala-Smithové, která tyto údaje sesbírala, nemůže být lockdown pro pachatele výmluvou. „Nedělá násilníky z nenásilných mužů. Jen více podněcuje spouštěče, kterými muži ospravedlňují svoji hrubost,” vysvětluje.

V období od března 2019 do března 2020 zažilo domácí násilí 2,3 milionu Angličanů a Welšanů, 1,6 milionu z toho jsou ženy a 757 tisíc muži. Vyplývá to z průzkumu, který ONS pravidelně zpracovává pro Anglii a Wales.

Reklama

Výběr článků

Načítám