Hlavní obsah

Dojde-li po brexitu k nepokojům, čeká královnu evakuace

Britská vláda přichystala plán pro případ vypuknutí nepokojů kvůli možnému divokému brexitu, za který je označován odchod země z Evropské unie bez dohody. Plán počítá s evakuací královny Alžběty II. i celé královské rodiny z Londýna. Jak v neděli připomněl list Sunday Times, evakuační plán pro královskou rodinu je upravenou směrnicí z dob studené války.

Foto: Pool, Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

„Tyto nouzové evakuační plány existovaly od dob studené války, ale byly nyní přepracovány pro případ občanských nepokojů po brexitu bez dohody,” uvedl britský list s odkazem na vládní zdroj.

Bulvární list The Mail on Sunday v neděli rovněž informoval o plánech na evakuaci královské rodiny včetně panovnice. Na jaké místo by měla v případě výtržností zamířit, ale ani jeden z listů z pochopitelných důvodů neuvádí.

Podoba brexitu zůstává nejasná

Británie by měla Evropskou unii opustit 29. března. Prozatím se ale premiérce Therese Mayové nepodařilo získat podporu poslanců pro dohodu, kterou vyjednala s Bruselem. Nyní se předsedkyně vlády chce pokusit nahradit alternativními ujednáními spornou irskou pojistku, která má zabránit přísnému režimu na hranici Severního Irska a Irské republiky po brexitu. Tuto její snahu parlament tento týden podpořil.

Řada odborníků v posledních dnech varovala, že v případě odchodu Británie z Evropské unie bez dohody hrozí chaos včetně problémů se zásobováním potravinami a léky. Jejich nedostatek by podle nich mohl vyvolat i výtržnosti.

Královna nabádá k dohodě

Minulý týden královna Alžběta II. u příležitosti 100. výročí založení Sandringhamského ženského institutu vyzvala k úsilí o nalezení společné řeči a k respektování odlišných názorů. Podle komentátorů tak narážela na debatu týkající se odchodu Británie z Evropské unie. Od panovnice se jako od hlavy státu přitom očekává neutralita.[celá zpráva]

Konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který je hlavním zastáncem takzvaného tvrdého brexitu, informace o evakuačních plánech označil za snahu vyvolat „zbytečnou paniku”. Připomněl, že členové královské rodiny v Londýně zůstali i při bombardování v době druhé světové války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám