Hlavní obsah

Královna vstoupila do britské politiky: Přestaňte se hádat a na brexitu se dohodněte

Londýn

Královna Spojeného království se v bezprecedentním politickém komentáři vyjádřila k brexitu, přesněji k politickému rozkolu, jež vyjednávání o podmínkách vystoupení Británie z EU na ostrovech provází. Její Veličenstvo vyzvalo znesvářené strany a občany, aby respektovali odlišné názory, naslouchali si a snažili se najít kompromis. V pátek o tom informoval deník The Daily Mail.

Foto: Pool, Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

„Každá generace čelí novým výzvám a příležitostem. Přestože v moderní době hledáme nové odpovědi, upřednostňovala bych, abychom se drželi tradičních a osvědčených způsobů, jako je slušná vzájemná komunikace a úcta k názorům jiných. Semknout se a najít společné východisko a nikdy neztratit nadhled,“ nechala se slyšet na akci ke 100. výročí založení Ženského institutu v Sandringhamu dvaadevadesátiletá Královna Alžbeta II.

Královna se přitom k vnitropolitické situaci zásadně nevyjadřuje, ctí tradici neutrality panovníka.

Velká neznámá

Královna se k vyjednávání o brexitu vyjádřila v době, kdy premiérka Theresa Mayová čelí ostré kritice z řad opozičních labouristů i vlastní vládní Konzervativní strany. Zákonodárci odmítli posvětit dohodu, kterou dojednala, následně však její vládě vyslovili důvěru. Není tak jasné, jaký bude další postup. [celá zpráva]

Spojené království má opustit Unii 29. března. Odložení termínu Mayová odmítá a trvá na tom, že pokud se nedosáhne dohody, přijde na řadu takzvaný tvrdý brexit.

Parlament bude v následujících dnech o návrhu Mayové diskutovat, hlasovat o něm bude 29. ledna. O brexitové dohodě samotné pak mají poslanci hlasovat zhruba v polovině února, přesné datum známo není. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám