Hlavní obsah

Dohoda o Gibraltaru je na světě, problémy Španělů byly vyřešeny

Aktualizováno

Vyjednavači v sobotu nalezli shodu na řešení otázky Gibraltaru. Španělsko doposud kvůli tomuto tématu mělo námitky vůči dohodě o odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Pohled na Gibraltarskou skálu z hranice se Španělskem

Článek

Preben Aaman, mluvčí šéfa unijních summitů Donalda Tuska nejprve v sobotu na Twitteru uvedl, že po  telefonickém rozhovoru mezi Tuskem a španělským premiérem Pedrem Sanchézem, je „o něco blíž” mimořádný summit unie plánovaný na nedělní dopoledne.

Britská vláda následně v krátkém prohlášení uvedla, že článek smlouvy o brexitu, se kterým mělo Španělsko problém, nijak nepředurčuje územní rozsah v budoucnosti uzavíraných smluv mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

Španělský premiér v Madridu odpoledne prohlásil, že EU a Británie ohledně Gibraltaru přijaly požadavky jeho vlády. Na summitu hodlá dohodnuté podmínky brexitu podpořit.

Foto: Yves Herman, Reuters

Donald Tusk při projevu

Španělé v minulých dnech na poslední chvíli zdramatizovali přípravu nedělní vrcholné schůzky požadavkem jasné garance toho, že jakékoliv budoucí dohody týkající se Gibraltaru budou dojednávány přímo mezi Madridem a Londýnem.

Tusk už rozeslal pozvánky

Nynější řešení, na jehož vzniku pracovali diplomaté přes noc, tak znamená zelenou pro summit v neděli dopoledne. Šéf vrcholných unijních schůzek Donald Tusk okamžitě poslal do hlavních měst příslušnou pozvánku.

Napsal v ní, že sedmadvacítka obstála v testu jednoty a solidarity. Premiérům a prezidentům doporučí podpořit dokumenty související s britským odchodem na konci března 2019.

V Bruselu ještě v podvečer jedná s Tuskem i šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem britská premiérka Theresa Mayová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám