Hlavní obsah

Do Sýrie připlulo deset ruských válečných lodí

Právo, los
MOSKVA

Desítka ruských válečných lodí zakotvila v syrském přístavu Taurus. S odvoláním na slova ruského kontraadmirála Andreje Baranova to napsal izraelský server Debkafile. Tato informace podle serveru zaskočila izraelské armádní velitelství.

Foto: Reuters

Článek

To sice vědělo, že se Rusko a Sýrie dohodly na dlouhodobém pronájmu námořní základny pro ruskou středomořskou flotilu v severosyrském přístavu Taurus, netušilo však prý, že půjde o takovou ozbrojenou sílu tak blízko izraelských břehů.

Izraeli dělá nejvíc vrásky dřívější prohlášení velitele ruského námořnictva, admirála Vladimira Vysockého, že ruské středomořské loďstvo bude podřízeno černomořskému velitelství. Protože v Černém moři operuje několik amerických a aliančních vojenských plavidel, může se stát nástrojem zápolení Moskvy s USA a NATO o vliv na Kavkaze.

„Panují obavy, že Izrael bude vtažen do další studené války,“ napsal server. Baranov údajně prozradil, že v přístavu Taurus už jsou odborníci, kteří mají základnu ještě rozšířit. Pracují rovněž také v dalším syrkém přístavu Latakíja, kde by mohly kotvit letadlové lodi.

Zabydlování se v Sýrii souvisí podle některých spekulací s tím, že ruská černomořská flotila má v krymském přístavu Sevastopolu pronajatu základnu pouze do roku 2017 a její pobyt tam je neustále zdrojem rozporů mezi oběma státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám